Oktatás, nevelés, dilemmák

„Akár szereplők vagyunk az élet színpadán, akár a névtelen tömeg tagjai: nekünk, akik hiszünk, az élet értelmére kell rámutatnunk.” Kapisztrán Szent János

Az iskola, gondolok itt az általános iskolára, valóban régen és nem is olyan régen a nevelés, oktatás háza, intézménye volt. Sajnos az utóbbi évek, gondolok itt a 90-es évektől napjainkig, lassan átment oktatási intézménnyé. Tantervek, napi készülések, az adminisztráció lassan odavezetett, hogy a letanított anyagot részletesen ki kellett dolgozni, ami nem gond, sőt sokszor még a tapasztalt tanítónak/tanárnak is mankót, segítséget nyújtott.

Az évek során azonban folyamatosan bővíteni kellett, tanítási-, nevelési-, funkcionális célokkal, sőt néha még több érdekes megnevezést is fel kellett venni a repertoárba. Az órakészülések átalakultak forgatókönyvvé, a tantervek és tanmenetek pedig vaskos könyvvé. Természetesen amiből nem igazán lehetett már tanítani, de az előírásoknak megfelelt.

Sorolhatnám az idegen kifejezéseket, amelyek idegenek voltak az oktatási rendszerben:

  • curriculum
  • standardok
  • ínklúzó
  • kompetenciák
  • portfolió

Nem is tiltakoznék ellene, ha előre, lépcsőzetesen a pedagógusok között bevezetésre került volna, de sajnos nem így történt. Gyorsan, kapkodva és nem szem előtt tartva az oktatási rendszer szereplőit, hanem csak az előírások betartását.

Az ellenőrzés során senki nem fogja megkérdezni, hogyan és miként tanítunk, csak az előre leadott szempontok alapján futnak végig az iskola dolgozóin és adminisztrációján.

Tévedés ne essék, nem az ellen ágálok, hogy ne kelljen semmit lejegyezni és bevezetni, de valahogyan az oktatás és nevelés közötti egyensúlyt meg kellene találni. Ugyanúgy, ahogyan az iskolának is meg kellene találni a helyét a családban. Amit ebből következtetni lehet, hogy a családoknak szükséges volna családként működni.

A 20 éve végzett közgazdász ellátogat egykori iskolájába, és egykori tanárával beszélgetve arra jön rá, hogy a vizsgakérdések ma is teljesen ugyanazok, mint 20 évvel azelőtt. Mikor megjegyzi a tanárnak, hogy úgy látszik, a tudomány semmit sem változik, a tanára így felel:
- Igen, a kérdések teljesen ugyanazok, mint régen, de a válaszok már teljesen mások!

A napjainkban felmerülő változások hasonló előjátékkal kezdődnek:

  • tantárgymódosítás
  • új tantárgy bevezetése
  • sporttevékenység átszervezése
  • szabadidős tevékenység szervezése az iskola lehetőségei szerint
  • köpeny

Sok-sok téma és dilemma.

Ne felejtsük el, pedagógusaink példaképek (még mindig), ezt kell megőrizni, nem csak egyénileg és intézményileg, hanem társadalmilag is, rendszerbelileg. 

Oktassunk, neveljünk, még ha a mai világban ez nem is olyan egyszerű !

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon