Mindenkinek van egy álma

„A szeretet azt jelenti, hogy akár több lépést is hátrálsz azért, hogy a másiknak örömet szerezz.”

Valóban az igazi szeretet azt jelenti, hogy több néha sok lépést is hátrálunk azért, hogy másoknak örömet, elégedettséget okozzunk.  Mi is lehet az első lépés ezen az úton, ha nem a gyermek születése a családba. Sok mindent feláldozik a család, anya, apa és környezet. Valójában ezek nem áldozatok, hanem átalakul a család és a környezet teljes viszonyrendszere. Az álom valósulni kezd.

Cseperedik a gyermek, gyermekek a családban. Megy az élet tovább. Munka, napi rutin, de ne feledjük el, hogy minden másodperc rögzül bennünk. Az ünnepek, a családi viták a nagy kibékülések, nyaralás, kirándulás és ezernyi jelentéktelennek tűnő mozzanat. Ezek a „ jelentéktelen” események belénk ívódnak és évtizedek múltán kapaszkodók lesznek a nehéz pillanatokban.

Készülnek a családok, még ha ez a így augusztus elején nem is annyira látványos. Mindegyik családnak meg van a saját gondja, búja, öröme. Ez annyira egyedivé teszi a családokat, hogy szinte már nem is látjuk, hogy az álom lassan valósulni kezd.

Vannak akik bölcsödébe készülnek, vannak akik óvodába és vannak akik elsőbe. Annak idején a szülők elkísérték csemetéjüket az oviba és a suliba is. Képek készültek, ahogy a rémült gyermek ott áll az intézmény előtt és igyekszik erősnek látszani, de tele kétségekkel.

„ Nagy lány vagy már!”

„Nagy fiú vagy már!”

Hangzottak a bátorító szavak a szülők szájából. És az első nap a csoda napja, hiszen itt dől el sok minden ( szeretem, nem szeretem), még ha ez nem is annyira nyilvánvaló.

Az álom megvalósításában is segítünk, Vackor program, beiskolázási csomag, felső oktatási ösztöndíj rendszer. A Magyar Nemzeti Tanács bebizonyította, hogy az elmúlt években ott áll a vajdasági magyar családok mögött, sokuknak nem is volna lehetősége továbbtanulni, vagy nagy nehézségek árán valósíthatná meg a család a továbbtanulás nagy projektjét.

Nem fényezni akarom az MNT vezetőinek és munkatársainak munkáját, de játszadozzunk el a gondolattal, hogy ez nincs, nem szervezik meg, nem létezik ez a lehetőség.

Ostorozásra mindég találnak okot, hol itt látnak hibát, hol ott és ezt meg is írják, le is közlik, ki is sugározzák az éterbe.

Ha nincs probléma, akkor létrehozzuk. Érdekes mentalitás.

Egyik napon a bölcshöz egy férfi jött, és így panaszkodott:
- Uram, elviselhetetlen az életem. Hatan lakunk egy házban, s rettenetesen unalmas minden. Mondd, mit csináljak?
A bölcs férfi  ezt mondta neki:
- Tudod mit, végy egy bakkecskét, és vidd be a szobátokba. A férfi felháborodva mondta:
- Egy bakkecskét a szobába?
- Igen, igen. Tedd, amit mondtam - szólt a bölcs -, aztán egy hét múlva gyere vissza!
Egy hét múlva megjelent az ember , idegileg teljesen kimerülten:
- Nem bírjuk tovább elviselni. A kecskebak olyan büdös, hogy nem tudunk a szobában megmaradni.
- Rendben van - válaszolt a bölcs -, menj haza, és a bakkecskét kösd az istállóba. Aztán egy hét múlva gyere vissza!
Gyorsan eltelt az a hét is, s örömtől sugárzó arccal jött vissza az ember:
- Ó, milyen nagyszerű az élet! Áldott minden perc, amikor hatan együtt vagyunk, a bakkecske nélkül!

Valóban, arra is kellene néha figyelni, hogy kinek mit és hogyan mondunk, mert nagyszerű emberek vesznek bennünket körül.

Engedjük, hogy álmaikat megvalósítsák! Lássunk jó dolgokat is, vagy legalább vegyük észre azokat!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon