Miért is? Magyar oktatás? III.

Európa Kollégium

Érdekessé kezd válni nem csak az oktatás, hanem a politika is – egyszerűbben fogalmazva az oktatáspolitika.

Vannak, akik értetlenül állnak, aggályoskodnak, a nézőtérről bekiabálnak és csak azt a nézőpontot látják, láttatják, ami nem jó, ami rossz vagy rossznak vélik.

Annak idején a tanáraink a főiskolán, egyetemen azt mondták, hogy két féle ember van: vannak a „normálisok” és léteznek a pedagógusok. Gondolom ezt a frappáns gondolatot másik egyetemeken is elsütötték az előadók.

A szerbiai oktatás és oktatási rendszer nem olyan rossz, sőt vannak kiváló elemei. A pedagógusok, akik nap mint nap teszik a dolgukat.

És itt jön az oktatáspolitika a képbe!

  • Megteremtődtek azok a feltételek, hogy befejeződjön az a folyamat, melyben a kizárólag magyar tannyelvű általános iskolák alapító jogait átveheti részlegesen a Magyar Nemzeti Tanács .
  • Biztosítják a magyar nyelvű oktatáshoz szükséges tankönyveket és felszereléseket.
  • A külföldön szerzett okleveleket honosítják és a tanárok külföldi  szakmai továbbképzéseken szerzett pontjait is elismerik.

Vissza- és előre pillantásunk:

  • A Magyar Nemzeti Tanács alapítójogainak gyakorlása igen fontos a közösségünk számára, hiszen érdekein, érdekeink védelme biztos kezekben van.
  • A szerb nyelv oktatása is magasabb, minőségesebb szintre léphet, és ebben elévülhetetlen munkája a van a Magyar Nemzeti Tanácsnak.
  • Óvodáink, általános iskoláink és középiskoláink egy átfogó magyar szellemiségű hálózatba tömöríthetjük.
  • A kis létszámú tagozatok sorsa a Magyar Nemzeti Tanács nélkül nem dőlhet el.
  • Szervezeti egységet hozhatunk létre, Szabadka központtal az oktatásban is.
  • Szakkönyveket biztosíthatunk magyar nyelven.

Sorolhatnám még az előnyöket és természetesen a buktatókat is. De úgy hiszem, hogy ahhoz már hozzászoktunk, megedződtünk, hogy semmi sem megy könnyen itt a déli végeken, a Vajdaságban.

Mindennap tenni kell a dolgunkat, feladatunk van, küldetésünk!

Vissza lehet tekinteni, évekre évtizedekre a és ki kell mondani, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nélkül ez nem ment volna. Ez az oktatáspolitika!

„Nem azok, kik valami nagyot tettek, de akik valami nagyot képviselnek, foglalják el az első helyeket a történetben.” (Eötvös József)

Eötvös után szabadon:

Miért is? Magyar oktatás?

Mert magyar vagyok és megtanultam, hogy itt becsülettel kell dolgozni nemzettársaimért. Hát ezért!

Végezetül:

Tisztelt bekiabáló hölgyeim és uraim, azért a nézőtérnek is voltak lehetőségei, és mekkorák... miért nem éltek azokkal?!

A láttatással egy kis zűr van!  Nem titkol itt senki semmit, nincsenek asztal alá dugott történetek, szőnyeg alá penderített események. Nyílt és hozzáférhető események és dokumentumok léteznek.  Sőt hatalmas lehetőségek is állnak előttünk, természetesen ezzel élni kell, vagyis tudni kell vele élni. Alapjában véve mindig könnyebb bekiabálni a focipályára a nézőtérről, mert ahhoz nem kell teljesítmény és nem derül ki, ha képtelenek csapatjátékra, gólszerzésre és őszinte együttműködésre.

 

 

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon