Miért is? Magyar oktatás? I.

Választások újra és megint. Lehet egy kicsit félrerántani a szánkat, de csak egy kicsit. Gondolom azért, mert végig kell gondolni észérvekkel azokat a lehetőségeket, melyek ebben és egyébként is a választások mögött rejlenek.

Minden választás fontos, nem csak az országnak, hanem a magyar közösség számára is. El lehet filozofálni rajta, de nem érdemes. Olyan átfogó lehetőségek rejlenek ebben a választásban, melyek hosszú évtizedek alatt nem voltak az oktatás területén.

Ködösítés folyik jelenleg, olyan porhintés, ami eltakarja a valós és reális lehetőségeket. Miről is beszélek?

  • Rendeződik a kiemelt jelentőségű oktatási-nevelési intézményeink helyzete, amelyekben  az oktatás főként szerb nyelven folyik.

Gondoljunk csak bele, hogy a magyarság nagy része nem városlakó (Zenta, Magyarkanizsa és Ada kivételével), így falvakban, szórványban  és kisebbségben élnek. Valódi kisebbségben. Kampányt folytatunk, hogy magyar óvodába, iskolába kerüljön a gyerek.

Ez szép és jó, de ha nincs államilag meg az akarat, hogy ezeket rendezzék, vajmi keveset ér a beiratkozás.  Meglehet, sőt meg is kell kérdezni, terepre menni a szórványban élő honfitársainkhoz, hogy megadtuk-e a támogatást minden szinten? Mert mindennapjaik múlnak ezen!

Lehet kritizálni, lehet mondani bármit, de ne feledjük, hogy ott is magyarul beszélnek, naponta küzdenek meg nyelvünkért, kultúránkért magyarként. Holmi közösségi portálon pedig döngetünk! Menjünk oda, ott dübörögjünk!

Itt és megmaradásunk kulcsa a szerb nyelv elsajátítása. Erre is megkaptuk a lehetőséget! Sőt a Magyar Nemzeti Tanács élen járt ebben:

  • új tanterv
  • új program
  • új lehetőség

Csak dolgozni kell!

Az illetékes minisztérium együttműködve a Magyar Nemzeti Tanáccsal pozitív intézkedésekre vonatkozó törekvésekkel összhangban, meghatározza a kisebbségi nyelven (a mi esetünkben a magyar) a kis létszámú tagozatok  pénzelésének jóváhagyásának kritériumait.

Mit is jelent ez?

Már évek óta vita tárgya a kis létszámú tagozatok száma. Sajnos vannak magyar képviselők akik az ideális létszámot szeretnék kikényszeríteni, de szerintünk pedig minden magyar nő, férfi és gyermek megérdemli azt a lehetőséget, hogy ne kvóta alapján hozzunk döntést.

Hosszútávon csak forduljunk körbe, mik a lehetőségeink és mik azok a tevékenységek melyek már meg lettek alkotva és továbbfejlesztve. Nem szeretnék példázni Romániával, Szlovákiával, mert itt a Vajdaságban itthon érzem magam és magyarnak.

Vajon ezt mindenki elmondhatja?

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon