Miben segíthetünk? II.

Motoros készségek fejlesztése

A mérések, melyeket vajdasági magyar szakemberek végeztek el ez év tavaszán, fontos megállapításokat tartalma, hiszen ez is, mint minden mérés egy pillanatot örökít meg az oktatási térből, melyben élünk, alkotunk.

A következő szegmens, mely vizsgálat  alá került a mozgásvizsgálat.

Mozgásvizsgálat (motoros készségek)

A mozgásvizsgálat, mint fejlesztés alapú diagnosztikai eljárás, fő célja az idegrendszer érettségi szintjének megállapítása, ami, ha az átlagosnál alacsonyabb, oka lehet a tanulási, magatartási, beilleszkedési és figyelemzavaroknak is. Az idegrendszeri éretlenség óvodáskorban való megállapítása és a kellő időben elkezdett  fejlesztés fontos eleme lehetne a sikeres beiskolázásnak.

Hihetetlennek tűnik, de rendkívül fontosak a járásminták, tapsolások, parancskövetések, ujjérintések és a kézminták.

Ezek a legegyszerűbb mozgásvizsgálatokat tartalmazza. Otthon is lehet, sőt kellene is „játszani”. A gyereknek késztetésük van a mozgásra, használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Fejlesztünk is vele és közben játékosan, jót mulatunk rajta.

Miben segíthetünk?

Álljon itt néhány példa, de természetesen ezek a kreativitásunkra van bízva, hogy munka közben, sütés vagy takarítás alatt játszunk.

  1. Szökdelések –  minden formája (egy lábon, két lábon, váltó lábon).
  2. Tapsolások – fent-lent, keresztbe elől, hátul.
  3. Parancskövetés – bármit adhatunk parancsba, pl. Hozd ide a macit az ágyról, de előbb lépj előre kettőt és hátra egyet.
  4. Ujjérintés –  egymásután hüvelykujjunkkal érintsük meg a többi ujjat.

 

A gyerekeknek  meg kell tanítani a legegyszerűbb mozgásokat, győződjön meg róla, hogy a gyerekek megértették, mi a feladat. Gondoskodjon róla, hogy a feladatokat vidám hangulatban végezzék a gyerekek. Ne mondja meg nekik, hogy a gyakorlatokat megfigyelés céljából végezzük. Soha ne erőltesse, hogy a gyerekek végrehajtsanak egy-egy feladatot, ehelyett inkább kedvesen bátorítsa őket.

Jönnek az ünnepek, a családi együttlét pillanatai. Legyen játék, szórakozás. Tapasztalatból tudom, hogy a feladatsorok, melyeket kitűzünk örömet okoz gyereknek, felnőttnek egyaránt.

 Miben tudunk segítni?

Akkor álljon itt néhány gyakorlat, melyet el lehet végezni.

Három évestől egészen felsős osztályokig. Ha kedve van és hangulata a szülőnek, végezzék együtt. Nagyobb lesz az öröm és erősíti a családi kötelékeket.

  • Tűz, víz!

A Játék leírása: A gyermekek lassú tempóban futkároznak, jelre megállnak. „TŰZ” felkiáltásra, hasra fekszenek a talajon. „VÍZ” Felkiáltásra másznak a fotelra, ágyra, vagy székre állnak. Ismétlés egymás után. Minden feladatmegoldás után értékelés egyénenként. A játék bővíthető „FÖLD”, „ÉG”, „LEVEGÖ” stb. szavakkal, különböző testhelyzetek felvételével idősebbek játékában.

  • Gólyák a tóban

A játék leírása: A gyermekek a „gólyák”, a tó körül járkálnak, a gólya mozgását utánozva, jelre repülnek majd a tóban, járkálnak tovább. Tó lehet egy szőnyeg, vagy körkötél.

  • Fészekrakó

A játék leírása: A gyermekek babzsákkal a kezükben szaladgálnak, jelre leülnek a babzsákra, amely a fészket jelenti a játékban. Az az ügyes, aki elsőként ül nyugodtan a babzsákján.

 

A fejlesztés lehetőségei: Térbeli tájékozódás, figyelem, emlékezet alakítása, szabálytudat fejlesztése. Gyors reagálás, kinesztetikus differenciáló képesség formálása mozgásgyorsaság a futásban és  egyensúlyérzék fejlesztése.

Tudom, ezek igazán szakmai kifejezések, próbálják ki a család, együtt ezeket a játékokat. Meglátják, hogy lélekben ez is egy gyertya lesz a család karácsonyfáján.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon