Miben segíthetünk? I.

Pixabay

Az elmúlóban lévő év tavaszán egy kutatást, felmérést végzett több vajdasági szakember, iskolapedagógus, pszichológus, fejlesztőpedagógus és logopédus.  Három területet vizsgáltak, igaz csak felszínesen, de elgondolkodtató eredmények születtek.

Vizualitás, mozgás és  beszédképesség területei sokszor deficiteket mutatnak. Erről nem kell doktori értekezés, hogy ezek a területek meghatározóak a későbbi fejlődés területén.

Nézzük sorjában, hogy mi mit takar, mert azt hiszem ha valójában javítani, segíteni akarunk, nem elég a statisztikai adatok halmazát magyarázni (erre is szükség van), hanem le kell hajolni és a gyermek-szülő szintjén meg kell mutatni az aktivitásokat, melyek segíthetnek.

A vizuális képességek vizsgálata (vizuo- perceptuo-motoros készségek).

A vizuális rendszer fejlettsége az írás- és olvasástanulást nagy mértékben befolyásolja. A vizualitás világában azonban, a tanuláshoz kellő észlelési csatornák nem mindig fejlődnek megfelelően. Az óvodás korban kapott irányított fejlesztéssel megelőzhetőek a vizuális észlelés zavarai.

Miben tudunk segíteni?

Tudom, hogy „rohanó világunkban” nehéz ötleteket adni, de én mégis megpróbálom, ami segít abban, hogy a hétköznapi munkánk során amikor a családunkkal vagyunk egy-két tevékenységet beiktassunk. Ügyelni kell arra, hogy játékos legyen, mert akkor nagyobb a siker és maradandó emléket szerzünk gyermekünknek és magunknak is.

  1. A természetben lezajló változások aprólékos megfigyelése: Mindig szánjanak időt, hogy gyermekükkel megálljanak egy-egy fa, bokor, vagy épp egy apró bogárka mellett, és nézegessék meg a részleteit. Ősszel a fák lombjai, színei igazi kavalkád. Merjünk belefeküdni az avarba. Színek változások, formák.
  2. Gyűjtsünk leveleket, terméseket. Dogozhatunk vele, képeket készíthetünk, de a terméseket egy üvegbe is bele tehetjük, igazi dísze lesz a lakásnak és emlék az együtt töltött időre.
  3. Válogassunk tárgyakat, gombokat, kártyákat. Igazi csata lehet, verseny és erre is jó lesz emlékezni.
  4. A konyhában a gyerek mindig „láb alatt” van, ezt is kiküszöbölhetjük, és a munka sem áll le. A munkafelületen dolgozunk, tárgyak vannak, nevezze meg azokat,majd pakolás közben mi hiányzik, kiváló fejlesztő játék.

Lehet sok mindent nem elvégezni, szabadkozni, időhiányra, elfoglaltságra hivatkozni , de ne feledjük gyermekünk felnő és nem lesz mire emlékeznie.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon