Mesterséges intelligencia, avagy kalandozás az oktatás jövőjében

Az elmúlt hetekben több olyan hír is elém került, mely a jövő oktatásáról szól. Valójában nem arról szeretnék cikkezni, hogy milyen elképzelései vannak a Minisztériumnak az oktatás fejlesztéséről, mert ez már  ismert. Ami foglalkoztat az az, hogy a tudósok hogyan látják az elkövetkező  tíz, húsz, harminc év fejlődési irányait.

A Huawei által támogatott jelentés szerint az AI(mesterséges intelligencia) algoritmusokat rövidesen az élet szinte minden területén alkalmazzák majd – a vásárlástól az önvezető autókon és a robotikán át az egészségügyi diagnosztikáig –, a mesterséges intelligencia szerepe pedig olyan alapvető lesz, mint a gőzgépé az ipari forradalomban.

Az AI terjedésében kulcsszerepet játszó okostelefonok mindenki kezébe elviszik a technológiát, minthogy 2021-re a világ lakosságának 60 százaléka használ majd okostelefont.

Kezdetben még sci-fi regények és filmek kelléke volt csupán egy intelligenciával felruházott gép, azonban manapság az egyik legaktuálisabb téma és az informatika egyik meghatározó ága fejlődött ki a mesterséges intelligenciából (MI, vagy angolosan AI) és a gépi tanulásból.

Az új ismeretek elsajátításának – ha az iskolai keretek között maradunk – három fő aspektusa van:

a tartalom, vagyis a tudásanyag, amelyet át szeretnénk adni a tanulónak, a platform, amelyen keresztül történik az oktatás (ez lehet egy hagyományos osztály vagy akár egy e-learning platform), és az értékelés. Mindhárom területen találkozunk innovációkkal, legyen szó a nyomtatott anyagok digitalizálásáról, az e-learning rendszerekről vagy a számonkérések típusainak egyre színesebb palettájáról.

Azonban a legújabb technológiák adta lehetőségek száma végtelen, és bőven van még hova fejlődnünk ezen a területen.

Először is nem árt tisztázni: úgy gondolom, hogy a hagyományos értelemben vett oktatókra és tanárokra mindig is szükség lesz. Azonban a népesség növekedésének köszönhetően egyre több a tanuló, és egyre nehezebb kiszolgálni a növekvő igényeket.

Épp ezért a mesterséges intelligencia célja nem az, hogy leváltsa az emberi erőforrásokat, hanem hogy kiegészítse azokat, így a lehető legjobban kihasználva az ember és az automatizált gépek együttműködését.

A modern oktatási rendszerben időről időre tesztekkel, vizsgákkal, dolgozatokkal kell a tudásukról számot adniuk a diákoknak, bizonyítani, hogy megértették, megtanulták és elsajátították a tananyagot. Lehet, hogy elfelejtheted többé a lámpalázat, a magolást és a puskázást? Egy új algoritmus segítségével a hatékonyabbá válik majd a tanulás és sikeresebbek lehetnek a dolgozatok is.

A Stanford Egyetem kutatói a Google fejlesztőivel közösen alkották meg azt a mesterséges intelligenciát, amelynek segítségével képessé váltak arra, hogy  elemezzék a diákok tanulmányi teljesítményét  és kiszűrjék a problémákat.

Az elkövetkező évtizedekben egyre többször fogunk találkozni a mesterséges intelligencia probléma körével. Hallunk majd pro és kontrát is.

Hiszem, hogy az emberi tekintetnek ereje van és azt semmilyen gép nem helyettesítheti.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon