Kisérettségi és azután tovább!

Az általános iskolai tanulmányokról adtak számot a végzős nyolcadikos tanulók. Első nap anyanyelvből, második nap matematikából, majd pedig a kombinált teszt segítségével földrajzból, kémiából, fizikából, történelemből és biológiából. 

Nem volt mindennapi  a 2019/2020-as kisérettségi lebonyolítása. A megszokott keretek helyett, melyek az iskolák tornatermei voltak, most a tantermekben kellett azt lebonyolítani az egészségügyi előírások betartásával. Természetesen a tantermeket, és valójában az egész iskola épületét fertőtleníteni kellett, majd olyan feltételeket kellett biztosítani, hogy maga a kisérettségi megtartása biztonságos legyen a tanulók és az ott lévő pedagógusok számára is.

Az épületbe való belépéskor kötelező volt a lázmérés, a pedagógusoknak és a személyzetnek a maszk használata kötelező volt, a gyerekeknek pedig ajánlott. Maga a kisérettségi procedúrája is változott. A megírás után újracsomagolták, majd visszaszállították őket az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézetbe. Itt történt a javítás. A kisérettségin összesen 40 pontot lehetett szerezni. Anyanyelvből 13 pont, matematikából 13 pont, a kombinált teszten pedig 14 pont lehetett megszerezni. Mindegyik teszt 20 feladatot tartalmazott, három szinten (alap-, közép- és haladó szint).

Az eredmények június 23-ára váltak nyilvánossá, úgy, mint eddig, egy központi rendszerben.

Ezt követi a középiskolai iratkozás.

A 2020/21-es tanévben magyar nyelven megnyíló szakokat pontosan tartalmazó középiskolai beiratkozási pályázat megjelenését megelőzően hosszas megbeszélés és egyeztetés folyt a középiskolák igazgatói, az önkormányzatok magyar érdekképviseletével, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács között. Kizárólag ennek a sokoldalú együttműködésnek és képviseletnek köszönhető, hogy most is elértük közös céljainkat, s elmondhatjuk: az igényeket és a közösség érdekeit lefedő középiskolai hálózat várja a továbbtanuló diákokat.

A 2020–2021-es tanévben Vajdaságban 35 középiskolában folyik majd magyar tannyelvű oktatás. A kisérettségi után nyolcadikosaink 24 szakközépiskola, 9 gimnázium, valamint 2 művészeti középfokú oktatási intézmény közül választhatnak. A leendő elsősök számára 2102 férőhely áll rendelkezésre, mely 74 tagozatot jelent. Ebből 55 négy-, míg 19 hároméves szakirányzat. A továbbtanulók rendelkezésére álló férőhelyekre bontva ez 1532 hely a négyéves, és további 570 helyet jelent a hároméves szakokon. A választható szakok kínálatát tekintve a fenti számadatok azt jelentik, hogy az 1451 kisérettségiző nyolcadikos tanuló számára nem kevesebb, mint 651 többlethelyet irányzott elő a beiratkozási terv.

Ősztől Adán 150, Magyarkanizsán 90, Törökkanizsán 60, Zentán 240, Csókán 60, Nagybecskereken 120, Topolyán 270, Szabadkán 642, Zomborban 90, Óbecsén 180, Újvidéken 140, míg Temerinben 60 férőhely várja az elsősöket.

Természetesen nem megfeledkezve a sajátos nevelési igényű gyermekek középiskolai tanulásáról és a duális képzés fontosságáról sem.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a közösségünk olyan rendszert épített fel, mely a családtól, a családalapítástól kezdve az óvodán, általános- és középiskolán át, egészen az egyetemig és azon is túl az élet minden terén, segítő közösségformáló rendszer a magyar közösség számára.

Mert itthon jó!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon