Kezdődik az iskola

„Könyv, toll, tinta, ceruza,
rontom-bontom,
kezdődik az iskola,
csak aszondom.”

Weöres Sándor: Kezdődik az iskola

A nyár az iskolák számára a felkészülést jelentette. Ez az időszak felkészülés volt az új tanévre és az épületek karbantartását is jelentette.

Igen, kezdődik a 2020/21-es tanév. Több szempontból is rendhagyó évkezdés lesz ez.

Az iskola dolgozói felkészültek: tudják a  járványügyi szabályok betartásának fontosságát és a megelőzés módját.

Elengedhetetlen, hogy együttműködjünk: iskola, szülő és a környezet, s ez alatt azt értem, hogy fel kell használni azokat a tapasztalatokat, melyek az elmúlt évben kialakultak ebben a kapcsolatrendszerben. A pedagógusok folyamatosan tanultak, képezték magukat és segítették a szülőket, hogy az online oktatás minél zökkenőmentesebben történjen.

Nagy az iskola felelőssége, de ugyanakkor felemelő pillanatok előtt állunk. Az elsősök iskolába indulása, az ötödikes tanulók felső osztályba lépése, de ugyan olyan fontos, hogy a középiskolákba az elsősök fizikálisan is jelen legyenek. Ők azok, akik új iskolahelyzetben találják magukat.

A tanító néni vagy bácsi első találkozása a kis nebulókkal, az osztályfőnökök névsorolvasása elengedhetetlen tartozéka az iskolakezdésnek. Kiemelt jelentőségű az első találkozás, hogy szorongásmentes legyen a tanulás-tanítás folyamata, vagy legalábbis ezen az úton induljanak el. Ezáltal a kisgyermek örömmel, tele kíváncsisággal kezdje meg első osztályos tanulmányait. Ne feledjük, iskolás csakis iskolában lehet a gyermek.

Az elmúlt időszak tapasztalatai lehetővé teszik, hogy a szülőkkel szerteágazóbb és tartalmasabb kapcsolatot alakítsanak ki a pedagógusok.

Felismerhető az a tény, hogy szükségünk van egymásra. A pedagógusnak a szülők támogatására, a szülőknek pedig a pedagógus módszertani és emberi felkészültségére. Csak együtt működhet az oktatás. Mindenki bizonyított, szülő és pedagógus is.

A cél pedig a gyermekek minél színvonalasabb és minőségesebb tudásszerzése.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon