IX. Nemzetközi konduktív nevelés világkongresszusa

Miért voltak az MNT képviselői díszvendégek?

Minden összejövetel, ami a közösség fejlődését és továbblépését segíti elő, dicséretes.

Így volt ez december 9. és 15-e között Budapesten is, ahol a IX. Nemzetközi konduktív nevelés világkongresszusát tartották több helyszínen. A  Pető András Főiskola  Kútvölgyi  úti épületében, a Vigadóban valamint a Lurdy Konferencia – és Rendezvényközpontban.

A konferencián a  Magyar Nemzeti Tanács által képviseltettük magunkat, sőt díszvendégek voltunk.

A tudományág IX. világkongresszusának  megnyitóján Schaffhauser Franz, a rendezvény elnöke, a Pető András Főiskola korábbi rektora arról beszélt, hogy

a résztvevőknek közösen meg kell alkotniuk a konduktív pedagógia továbbhaladásának főbb irányait, stratégiai céljait, prioritásait.

Mi is részesei lettünk ennek a nagyszerű tervnek,

a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT segítségével már 2014. óta megindult a kapcsolat és  a következő időszakba még nagyobb teret nyer.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a megnyitón felidézte:

Pető András visszafordíthatatlannak hitt rendellenességgel küzdő gyermekekkel kezdett foglalkozni, az idegrendszer károsodása ellenére új idegkapcsolatok létrehozásával próbálkozva.

A világ húsz másik országában alkalmazott pedagógia alapja, hogy a mozgás javítása nem elkülönülő feladat, hanem a személyiségfejlesztés integráns része – hangsúlyozta.

Miért  is fontos  ez számunkra, vajdasági/délvidéki magyarok számára?

A cél amiért dolgozunk a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt programja keretében, hogy a Pető-módszert meghonosítsuk vidékünkön, ezzel olyan segítséget nyújtva, mely segít a személyiség talpra állásában.

Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora elmondta, hogy a  kongresszusra 18 országból csaknem 490-en regisztráltak. Rámutatott: ez azt jelzi, hogy egyszerre lehetséges a múlt megbecsülése és a jövő tervezése a konduktív pedagógia számára.

Mi is ott voltunk, vajdasági magyarok. Az elmúlt bő egy év olyan programot hozott létre, melyre büszkék lehetünk.

Rost Andrea operaénekes, a Pető Intézet jószolgálati nagykövete azt hangsúlyozta:

a Pető  Intézet értéket nyújt a társadalomnak, a családoknak, az anyáknak, a világnak, és ezzel Magyarország is értéket ad a világnak.

Mert, mindenki fontos számunka! Minden ember érték!

A vajdasági magyarok közössége érték és erő! Nagybecskere, Zombor, Zenta, Szabadka és számtalan hely, ahol élünk. Ez a mi büszkeségünk!

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon