Iskolanaptár és egyebek

A 2019/20-as évet még le sem zártuk, de már a jó tervezhetőség reményében készülünk az újabb iskolaévre. Az idei év vége rendhagyóra sikeredett. Próbaérettségi és maga az érettségi sem volt mindennapi. Biztonsági előírások, fertőtlenítések közepette zajlottak. De ezzel is megbirkóztak a tanulók, a pedagógusok és a szülők is.

Majd jöttek a ballagások. A megszokott színpadok, művelődési házak helyett az iskolaudvarok, sportpályák adtak otthont ennek a rendezvénynek. Nem maradtak el az ünnepi műsorok. Szépen felöltözve, ünnepélyessé tenni a napot, átvenni a bizonyítványokat és a megannyi köszönőlevelet az igazgatóktól, igazi kihívás volt. De ezzel is megbirkóztak a szervezők. Úgy gondolom, hogy le kell zárni az évet, be kell fejezni a nyolc évvel ezelőtti történetet, el kell ballagni, a kis táskába bele kell tenni a hamuba sült pogácsát, az idézeteket és az osztályfőnöki órán hasznos útravalót mondani.

Különösen fontos ez a középiskolákat végző diákjainknak. Szinte gyermekként léptek be a középiskolába és négy év múltán, felnőttként tervezhetik tovább az életüket.

A tervezés a hatékony tudásszerzés alapja, mint ahogyan ebben az évben is, az iskolanaptár segíti az általános és középiskolákat a tanulás és a tanítás megszervezésében. A 2020/21-es tanév a nyolcadikos, végzős tanulóknak 34 munkahétből áll és 170 tanítási napból, a többieknek pedig 36 munkahétből, valamint 180 tanítási napból.

Az első félév szeptember 1-én kezdődik és december 23-án fejeződik be. A második félév pedig január 18-án kezdődik, a nyolcadikosoknak június 4-én, a többieknek pedig június 18-án fejeződik be.

A téli szünet december 24-én kezdődik és január 15-én fejeződik be, a tavaszi szünet pedig két részből áll. Az első része április másodikától április ötig tart, míg a második része április harmincadikától május hetedikéig tart.

A Magyar Nemzeti Tanács által jóváhagyott ünnepek is bekerültek a naptárba, melyet ünnepelhetünk iskolai keretek között is. Ezek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, augusztus 20-a, Szent István királyunk ünnepe, valamint az 1956-os eseményekről is megemlékezhetünk.

A tervezéshez hozzátartozik, hogy az elmúlt időszakban online is folyt az oktatás. Az általános iskolások számára tartott előadásokban 32 általános iskola tanárai vettek részt, összesen 130 pedagógus. Március 18-ától kezdődtek a közvetítések, és május 29-ig tartottak, tehát 11 héten keresztül összesen 816 órát sugárzott a televízió. A középiskolások számára a távoktatás televízión keresztül március 23-án kezdődött, és szintén május 29-ig tartott. Ebben 46 tanár vett részt 25 oktatási intézményből. Összesen 376 órát tartottak, magyar nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgyakból.

A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett távoktatás a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium tervei alapján valósul meg a magyar anyanyelven tanuló diákok számára.

Gyorsan felállt a rendszer, köszönve a közös akaratnak, hogy a kialakult helyzetet minél gyorsabban át lehessen hidalni. Sikeres volt, ezt nem lehet kétségbe vonni.

A következő iskolaévet hagyományosan szeretnék kezdeni a pedagógusok, de fel kell készülni az ilyen vagy ehhez hasonló rendkívüli helyzetekre is. A Tartományi Oktatási Titkárság pedig az elkövetkező időszakban támogatja a digitalizációt, a pedagógusok továbbképzését, hogy még eredményesebb legyen az intézmény.

Közösségünk újabb kihívás előtt áll, folyamatosan teljesítenie kell.

S teljesít is, ami büszkeséggel tölt el.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon