Iskolanaptár

Javában tombol a nyár, és valóban tombol harminc fok feletti hőmérséklettel. Van,  aki még nem is gondol az iskolakezdésre, de viszont akadnak, akik komolyan állnak a dolgokhoz.

    Az iskolanaptár megjelenése mindig érdekes a pedagógustársadalom számára. Elsősorban azért, mert így pontosan meg lehet tervezni az elkövetkező iskolaévet, napról napra. A tanítási hetek, negyedévek, szünetek is kiolvashatók a papírosból. Ezek után következik az ellenőrzők, dolgozatok betervezése, majd összehangolása a többi tantárggyal, higgyék el ez nem kis munka.  

Összegzésként, az iskolanaptár fontos:

  •      gyereknek (mikor kezdődik és mikor ér véget a tanév, valamint a szombatok, hogyan vannak megterhelve)
  •     szülőnek (negyed- és félévek vége, mert azért a szülő is tudja, hogy dolgozatok és ellenőrzők frekventáltam e dátumok köré csoportosulnak, valamint a naptárban jelölve vannak a bizonyítvány osztások dátumai)
  •     pedagógusoknak (tervezés, összehangolás és nem utolsó sorban az egész évi munka áttekintethetősége)

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság már 2018. június 27-én közzétette a 2018/19-es iskolanaptárt.
Fussunk neki!

    A 2018/19-es tanév a Vajdaság Autonóm Tartomány területén az általános iskolában nevelői és oktatói munka két félévben (hagyományosan) valósul meg.

        Az első félév  2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik és december 21-én pénteken fejeződik, összesen 80 tanítási nappal.

        A második félév pedig 2019. január 15-én kedden kezdődik és befejeződik pénteken , június 14-én az első osztályosoktól a hetedik osztályos tanulóknak 100 tanítási nappal, a nyolcadik  osztályosoknak pedig szintén pénteken fejeződik a második félév , május 31-én, 90 tanítási nappal.

A klasszikusnak számító negyedéveket is felosztja a szabályzat, az első negyedév 40, a második szintén 40, a harmadik negyedév 49 tanítási napot tartalmaz, a negyedik negyed  az első osztályosoktól a hetedik osztályos tanulóknak 51, míg a végzősöknek  41 tanítási napot lát elő.

A szünetek azok mindig különösen nagy figyelmet keltenek, a szabályzat ezt is pontosan meghatározza. Jó tudni, hiszen a szünetekre lehet családi programokat tervezni, netalán a téli szünetben síelésre menni, igaz még néha a húsvéti szünetben is lehet havas sípályákat találni.

A téli szünet hétfőn december 24-én kezdődik hivatalosan, de valójába már a megelőző hétvége is valamilyen szinten oda tartozik. A téli szünet vége január 14-én érkezik el.

A tavaszi szünet április 19-én hétfőn kezdődik, ebben az esetben pedig csak a vasárnap a szabad, mert április 17-e munkaszombat lesz.  A szünet május 2-án ér véget, csütörtökön. Ne reménykedjünk a pénteki szabadnapban, mert 4-e szombat a tervezet szerint munkaszombat. Ezenkívül még november 17-e is munkaszombat.

    Ami számunkra magyaroknak fontos, hogy saját nemzeti ünnepeinket is megtarthatjuk, a Magyar Nemzeti Tanács döntése alapján, ezek:

  •         március 15-e
  •         augusztus 20-a
  •         október 23-a

Természetesen a többi nemzeti kisebbségek, nemzeti közösségek ünnepei is megtalálhatók (bosnyákok, bunyevácok, horvátok, románok, ruszinok, ukránok, macedónok, németek, romák, bolgárok, csehek és a szlovákok). Érdemes fellapozni, felkeresni a tartományin titkárság oldalát.

    A szabályzat meghatározza a  próba kisérettségi időpontját ( 2019. április 12-e péntek és 13-a szombat), valamint a kisérettségi dátumait is ( 2019. június 17-19-ig).

Még egyszer ajánlom figyelmükbe, érdemes  áttanulmányozni, nem csak a pedagógusoknak, hanem szülőknek is, mert hasznos információkat tartalmaz és így ellehet kerülni tévhíreszteléseket , amivel sajnos sokan élnek és szinte „ráhajtanak”, ezért fontos, hogy hiteles helyről tájékozódjunk.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon