Iskolacsengő

„Iskola, iskola,

ki a csoda
jár oda?
A takács, a kovács,
a kőműves meg az ács,
a kardjával odajár
kese lovon a huszár!”

(Gyurkovics Tibor)

Szeptember 1-e csodás nap. Az elsősök szüleik kíséretében gyülekeznek az iskolaudvaron. A nagyobbak már tapasztalattal sereglenek össze. A pillanat mindent elmond. 7.29 perc és már minden szempár az iskola ajtajára szegeződik.

Megszólal a csengő, kicsit hosszabban,  mint ahogyan szokott, mert rendhagyó nap lesz szeptember 1-je. Kilép a tanító, mosolyogva köszönti az iskolásokat és a szülőket, egy-két rutinos mozdulattal felsorakoztat és az osztályok átlépik az iskola küszöbét.

Többé- kevésbé ez mindegyik iskolába így zajlik. Mindenki várja, gyermek, pedagógus és szülő. Azért érdemes néhány dologra odafigyelni:

  • Magyarázzuk el mit is jelent az iskola- számoljon a szülő vele, hogy a gyermeknek vannak elképzelései, vélekedései, hiedelmei az iskolával kapcsolatban, ezekkel jó tisztában lenni, mert sokszor indokolatlan félelmet szül a másoktól hallott részinformáció.
  • Időérzék figyelembe vétele- a 6-7 éves korú gyermek időérzéke még nem kialakult, tehát ne az egyetemi felvételi fontosságával induljon a beszélgetés. Hasznosabb információ a gyermek számára a praktikus tudnivalók elmagyarázása, hogyan néz ki egy tanítási nap, milyen feladatokra számíthat egy iskolás, mi az a csengő stb.
  • Taneszközök beszerzése- érdemes a gyermekkel közösen szervezni, bizonyos kérdésekben hagyják meg neki a döntés szabadságát, a füzetborító mintáját és az iskolatáska színének eldöntését nyugodtan rábízhatjuk. Ha a gyermek maga választhat, érzelmileg jobban kötődik majd a felszereléséhez.

Természetesen nélkülözhetetlen a kommunikáció, hiszen az ad visszajelzést szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak. Az iskolakezdés első időszakában különösen fontos, hogy a napi eseményekről érdeklődjenek a szülők.

Ez a gyermeknek jól esik és a szülővel való kapcsolatot is építi. Eleinte rengeteg kérdése lehet az iskolával kapcsolatban, és útmutatásra van szüksége a problémák megoldásához.

Legyen türelmünk végighallgatni, kérdezni gyermekünket otthon.

Gyurkovics verse akkor lesz élmény később, ha lelkünkből igyekszünk.

„itt tanulta meg az á-t
és a matematikát,
itt tanulta meg az ó-t,
hogyan kötik a csomót,
meg a d-t, meg a t-t,
emberek becsületét!”

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon