Indul a második félév

Lassan vége felé közeledik a téli szünet. Egyre többen teszik fel a kérdést, hogyan indul az iskola. A járványügyi helyzet Szerbiában stagnálni látszik és ami biztos, hogy az iskolák nem jelentettek különösebb nehézséget a járvány alatt. Ez köszönhető az intézmények felelős hozzáállásának: a beléptetéskor a lázmérés és a fertőtlenítés, valamint a folyamatos fertőtlenítés az órák alatt, a távolságtartás és a maszk viselete. Azt hiszem a pedagógusaink és a személyzet is csillagos ötösre vizsgázott.

Január 18-án megindul az iskola, az előrejelzések szerint ahogyan szeptemberben. Két kombináció van: az első szerint az alsó osztályos tanulók beülnek a padba, a felsős és középiskolások online folytatják a második félévet, de az is lehet, hogy a felsősök és a középiskolába járók kombinálva folytatják tanulmányaikat, ami azt jelenti, hogy lesz olyan hét, amikor online és lesz olyan hét, amikor beülnek a padba.

Az iskoláknak nagy a felelőssége, de az elmúlt időszakban is bizonyítottak, és a megkezdett utat csak folytatni kell. Ügyelni a maszkhasználatra, a távolságtartásra és a folyamatos fertőtlenítésre. A szülők még nem lehetnek jelen fizikálisan az oktatási intézményekben, de támogatásukra és megértő hozzáállásukra továbbra is folyamatosan szükség mutatkozik.  Szülők nélkül nem működik az online oktatás, különösen az általános iskola felsőbb osztályaiban.

Mindenki várja a pandémia végét, mindenki szeretne visszatérni a hagyományos megszokott keretek közé, de ebből az időszakból is le kell vonni a megfelelő tanulságot. Csak úgy tudott a rendszer működni, ha közösen és egy irányba haladtunk, szülő, pedagógus és a környezet.

Az online tanítás talán legnagyobb előnye az, hogy a legfontosabb szerep még mindig a tanárnak jut a tanulás során. A technológia nem helyettesítheti a tanár munkáját, de nagyon hasznos eszköznek bizonyul mind a tanári, mind a tanulói tapasztalat javításában. Az online tanítást választva a tanárok felismerhetik, hogy ők uralják saját karrierjüket, ez pedig megnyugvással töltheti el őket. A világ a technikai rendszerek használatára és azok a mindennapi életünkbe való beépítése felé halad. Lehet ellene tiltakozni, elmondani az előnyeit és a hátrányait, de balgaság volna nem észrevenni, hogy folyamatosan az élet egyre több területén teret hódít. Alapvető célja, hogy egyszerűbbé, átláthatóbba tegye a környezetünket.

Valóban az online oktatásnak is az egyik alappilére maga a pedagógus. Személyisége, munkamódszere és a kommunikációs készsége tanulókkal, szülőkkel.

Visszatérünk a padba, lehet, hogy lesznek, akik fizikálisan is, de lesznek, akik online módon. A lényeg, hogy folytatódik a tudás megszerzése.

Ebben a helyzetben kitartást, türelmet és egészséget lehet kívánni egymásnak, tanulóinknak, kollégáinknak, közösségünknek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon