Ha tavasz, akkor kirándulás

„Az életbe nem lehet időnként kirándulni -, minden és mindenki egész embert kér, az élet is, a munka is.” (Márai Sándor)

Elérkezett a hosszú és kimerítő tél után a várva várt tavasz. Túl vagyunk a tavaszi szüneten, ünnepen. Gőzerővel készülnek az oktatási intézmények a kirándulásokra. Habár pár évvel ezelőtt komolyan leszabályozták  az iskolai kirándulásokat, mégis szeretném a pedagógusok figyelmét felhívni néhány dologra.

Elsősorban a gyerekek biztonsága, ami már elcsépelt, de az egyik legfontosabb a kirándulás szervezésénél; ettől távol eső dolognak tűnik, a célpont megválasztása. Az útvonal és az úti cél számomra szorosan összefügg a biztonsággal; a tájékoztatást és a szülők előzetes írásbeli engedélyének beszerzését a program szervezőjének (osztályfőnök, szaktanár, iskolai vezető stb.) kell végezni; a program szervezőjének nevét a tájékoztatónak tartalmaznia kell; természetesen a korosztálynak megfelelő program biztosítja a gyerekek biztonságát valamint a tapasztalati tanulás minden lehetőségét.

Nem is erről szeretnék írni, hanem arról, hogy a szervezők milyen úti célokat tűznek ki. Érdekes volna egyszer kielemezni a kirándulások célpontjait és tartalmát. Tapasztalatom azt mutatja, hogy egyre kevesebb azon kirándulások száma, mely saját vagy szűkebb környezetünk felé irányul. Előnyben részesítjük a hangzatos nevű kirándulóhelyeket, de közben elfelejtjük szűkebb pátriánk nevezetességeit.

Miről is beszélek?

Mindegyik városnak, kisvárosnak, falunak meg vannak a sajátosságai. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet az elmúlt időszakban komolyan foglalkozott a helyi értékek feltárásával érdemes volna tőlük tanácsot kérni.

Tudomásom szerint nagyon sok kis település részt vett és a sajátosságait még ma is élő hagyományait, épített örökségeit, valamit , neves személyiséget is felvonultatta.

Támaszkodjunk erre és ismertessük meg gyermekeinkkel!

 

Sokszor azt tapasztalom a szervezésénél, hogy fel a buszra, végig futtatjuk a gyerekeket a programon (múzeum,  templom, park, játszótér ) és haza. Azért ettől mindegyik helység többet ér.

Érdemes előbb elgondolkodni azon, hogy mi az ami leköti a gyerekeket és mi az ami az újdonság erejével hat. Gondolok itt:

  • utazási lehetőségek ( vonat, hajó, sínbusz)
  • tájházak (kézműves foglalkozások)
  • folyók, tavak élővilága
  • épített örökség
  • hagyományos mesterségek

Valóban érdemes végig gondolni, mert gondoljunk csak arra, hogy öt, tíz, vagy húsz év múlva azon a híres osztálytalálkozón, nem a kiváló matematika és nyelvi órák tartalma lesz a beszéd témája, hanem az együtt töltött és megtapasztalt élmények. Ezek lesznek a lélek éltetői.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon