Gyermekhét- gyermekies hét

Több évtizede október első teljes hete a gyermekhét országszerte. Több intézmény összekapcsolásával kialakulnak-kialakultak a programok. Az utóbbi években az a tapasztalatom, hogy nem csak az oktatási intézmények tartják fontosnak a gyermek heti programokat, hanem művelődési intézmények és sport egy egyesületek is. Sőt a civil egyesületek is kimagasló tevékenységeket folytatnak ez ügyben.

A felejtés ködébe szeretnék veszejteni azokat a közéleti kijelentéseket, melyek akkor a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési vitáján, azaz utólagos fanyalgásán elhangzottak mozgalmas hozzászólásként, valószínűleg független szakértői pozícióból (kár, hogy a hangadónak annyi köze van az oktatáshoz, amennyi: semennyi).

De szeretném hangsúlyozni, hogy vagyunk néhányan (nem kevesen), akik pontosan emlékeznek erre. Soroljuk csak fel (a teljesség igénye nélkül):

  • nem összefüggő
  • sok a kultúra benne
  • jó vitaalap

Az idő cáfolta mindezt:

Összefüggő, mert minden mindennel összefügg. A gyermekhét alkalmából ez világosan kitűnik. A cél a fontos és az eszközök, melyekkel el lehet érni a kívánt tartalmakat. Mindenféleképen ki kell hangsúlyozni, hogy a klasszikus tanulási és tanítási módszerek valóban elavultak. Sokat beszélünk a változó világról, de valójában saját magunkban és a tanítványainkban kell a változást meglelni. Mert ha jó kedvvel és átgondoltan megyek az osztályba, akkor a gyermekeink is hasonló véleménnyel lesznek.

Gyakorló pedagógusként nap mint nap tapasztalom kolléganőim, kollégáim kreativitását. A gyermekhét pedig kiváló lehetőséget ad az újabb technikák kipróbálására. Íme néhány:

  • Legyél kutató!

Válassz ki egy főbb állítást a tananyagból, és tervezz olyan kutatást, amely megcáfolja! A szükséges információkat bárhonnét, akár a saját jegyzeteidből is összeszedheted.

  • Alternatív jelen

Vajon milyen lenne az élet, ha az emberiség sosem fedezte volna fel, amiről éppen tanulsz?

  • Aknázd ki a Zeigarnik-hatást!

A névadó egy orosz pszichológusnő volt, aki felfedezte, hogy a befejezetlen dolgok nem csupán jobban érdekelnek bennünket, de jobban is emlékszünk rájuk. Tehát, ha valami nagyon érdekeshez érkeztél az anyagban, állj meg! Ugorj a következő témára!

Sok a kultúra! Szerintem meg rendkívül kevés, pedagógus függő, hogy a gyermekeinknek színházat, bábszínházat, könyvbemutatót  javasol, sőt múzeumba is elvezeti őket. Természetesen szükség van a tudás megszerzésére, de maradandóbb ha gyakorlattal vagy élménnyel társítva vesszük birtokba.

A gyermekhéten erre sok-sok példát látunk, dicséretes hogy iskoláink, igazgatóink igyekeznek biztosítani ezt.

A kultúra haladása egyéni értelemben az ember fejlődése, közösségi értelemben a nemzet emelkedése. Ez mindkét megközelítésben a dolog lényegének - az embernél emberségének - mind tökéletesebb kibontakozását jelenti. Ennek a magját vetik el óvodapedagógusaink és tanítóink.

Jó vitaalap! Valóban, az élet minden napja, minden órája,minden perce vitaalap.

Sajnos a rossz szándék ebben az esetben sem kizárt!

Valóban a gyermekhét tartalmakkal teli hét lesz, köszönve pedagógusainknak.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon