Gimnáziumok

A gimnázium a latin nyelvből került a magyarba a görög gümnaszion  szóból. Ami mezítelenséget, csupaszságot jelent. A kezdetekben szellős, nyitott tágas terek voltak ahol sporttevékenységeket folytattak, tanítottak.  Később fürdőket építettek köré, ami már előadások megtartására is alkalmas volt, később a filozófiai iskolák, a szellem gyakorló helyei lettek.

Ma is azok a gimnáziumok, szellemi gyakorlóterek, a közösségi lét egyik alappillére. Ezért a Magyar Nemzeti Tanács számára is kiemelkedő jelentőséggel bírnak ezek az intézmények. Ezek a szavak nem csak elhangzanak (sajnos erre is van példa), hanem a terepen  felmérve a gimnáziumok szükségleteit fejlesztik is azt.

A napokban folyik a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezése  alapján a gimnáziumok eszközfejlesztése.  Az anyaország fontosnak tartja fiataljaink minőségi , a kor kihívásainak megfelelő technikai felszerelések eljuttatását az intézményeknek. A Magyar Kormány Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével  technikai felszerelésekhez jutott tíz gimnázium és művészeti középiskola.

Projektorok, vásznak, laptopok és lejátszók gazdagítják intézményeinket. Ezek a mindennapi munkában, gyakorlatokban, feladatmegoldásokban segítik fiataljaink és pedagógusaink munkáját. A projekt  összege 1.165.980,00 dinár és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői juttatják el az iskolákba.

Újabb segítség, újabb karnyújtás az intézményeknek. A meghatározás is példaértékű, mert meg lettek keresve az intézmények és maguk állították össze a csomagot sajátos igényeik alapján. Mindegyik iskola, gimnázium, szakiskola és oktatási intézmény ékköve a vajdasági magyar iskolarendszernek és a Magyar Nemzeti Tanács jó gazdaként segíti munkájukat.

Zomboron keresztül, Szabadkán, Topolyán, Zentán, Óbecsén, Újvidéken át egészen Nagybecskerekig meg lettek szólítva a gimnáziumok és a művészeti iskolák.

Megújulás előtt állnak a gimnáziumok és az oktatási rendszer, kiváló példával jár elől a Magyar Nemzeti Tanács és munkatársai, mert a jövőbe fektetnek bele, abba a jövőbe amit majd fiataljaink írnak és tervezik meg.

„Motiválni kell a gyerekeket a tanulásra, meg kell mutatni a tudás értékét. Hosszabb távon ugyanis biztosan sikeresebbek lesznek azok, akik többet tudnak, még ha a napi tapasztalatok és a tömegkommunikációból áramló információk nem is ezt mutatják.”

(Csapó Benő)

Legyen ez a cél!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon