Fókuszban a tudás, kókuszban a tej

Igen meghökkentő és hangzatos a Magyar Nemzeti Tanács diákportáljának alcíme. Ezzel is a generációnak a gondolkodásmódjához, világszemléletéhez közelít a hivatalos honlap. A fő címe BREKI, diákportál.

 Miért is fontos ez?

Mert indul a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási felkészítő programja sokadszor. Az egyetemi felkészítő 2011 óta működik. A néhány év alatt kisebb-nagyobb változásokon ment keresztül. Folyamatosan bővülő tartalmakkal és lehetőségekkel. A diákportál segítséget nyújt a felkészítésben a felsőoktatási felvételire, de ugyanakkor tájékozódást is ad a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíj programjáról.

A következő linken lehet elérni:

http://breki.mnt.org.rs/

Mi az, amit tud nyújtani ez az online felület?

Fontos tudni, hogy azok a tantárgyak szerepelnek a felkészítésben, melyre szükségük van a diákoknak, vagyis a leendő egyetemistáknak. Ha viccesen akarnák fogalmazni, akkor azt kellene mondanom, hogy nincs az a tantárgy, amiből nem tudnának az MNT illetékesei szaktanárt találni a felkészítéshez.

Íme a tantárgyak sora:

Ezek a tantárgyak a magyar nyelv és irodalom, német és angol nyelv, alkotmány és állampolgári jogok, szociológia, pszichológia, földrajz, történelem, biológia, kémia, közgazdaságtan, matematika, fizika, számítástechnika és informatika.

Valóban olyan tantárgy repertoár ez, ami kielégíti vagy kielégítheti az egyetemi tanulmányokra váró fiatalokat. Nem mellékesen jegyzem meg, hogy csak egy feladat vár rájuk, hogy jelentkezzenek, regisztrálják magukat a portálon és éljenek a lehetőséggel.

Hogyan tovább?

Ha beregisztráltak, akkor meg kell jelölni két tantárgyat amiből felvételit szeretnének tenni, felszeretne készülni. Ebben a fázisban az előző évi felkészítő teszteket tölti ki és küldi vissza a tanárnak. Ezek online kapcsolatok. A tanár visszaküldi, kijavítja utasítást ad, szempontokat jelöl meg. Ebben is segíti a diákot a felkészítés folyamatában.

A következő lépés a tantermi, személyes kapcsolat. Sokan esküsznek a név nélküli, online és más feladatsorok megoldására, ahol nincs jelen sem a tanár sem a diák. A virtuális világban zajló folyamatok előnyeit hangsúlyozza. Nem szeretnék kritikát megfogalmazni a virtuális világról, csak annyit tennék hozzá, hogy megvannak az előnyei és a hátrányai is. De határozottan állítom, hogy a tanár-diák személyes kapcsolat személyiségfejlesztő, személyiség meghatározó is lehet.

A tantermi felkészítők Szabadkán és Zentán zajlanak majd márciustól júniusig, majd Újvidéken folytatódik az Európa Kollégiumban és a József Attila Általános iskolában.

Kiknek a segítségével lesz a fókuszban tudás, kókuszban tej?

A Magyar Kormány támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT segítségével.

A Magyar Nemzeti Tanács pedig vállalja a lebonyolítást, mert fontos neki mindegyik magyar család és tanuló. Kiterjedt  felsőoktatási támogatása lehetővé teszi, hogy mindenhova eljussanak ezek az információk.

Úgy gondolom, hogy a munkatársak előtt le a kalappal! Amit szerveznek nem kevés!

Valóban fókuszban a tudás!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon