Érettségi és más változások az oktatásban

Az általános iskola második ciklusának végén, azaz a nyolcadikosok érettségit tesznek, vagyis kisérettségit, ahogyan nevezik a köznyelvben. Anyanyelv, matematika és vegyes érettségi, ami magában foglalja a felső tagozatok anyagait.

A ballagás után közvetlenül lehetőségük van a gyerekeknek arra, hogy felkészítő órákon vegyenek részt. Több általános iskolában már a kötelezően megszabott óraszámon felül is dolgoznak a pedagógusok. A cél a sikeres érettségi letétele, minél több ponttal, mert ez eredményezheti azt, hogy a kívánság listán felírt szakra be tud a gyermek jutni.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy többször próbálták az érettségit kiszivárogtatni, így előnyhöz jutottak azok, akik ezt az információt birtokolták. Ennek akar véget vetni az oktatási miniszter. Az elkövetkező években a kisérettségit is szeretnék online felületen szervezni. Ez a lehetőség biztonságosabb lehet, mint a jelenlegi papíralapú.  Az átnézéseket pedig az úgynevezett vizsgaközpontokban teszik meg.

Az elmúlt időszakban a gimnáziumokba iratkozott végzős nyolcadikosok száma megnőtt, valószínű, hogy a gimnáziumok reformjának köszönhetően, de az elvárások szerint még több tanulót szeretnének látni a gimnáziumok iskolapadjaiban. Természetesen rendelkezésre állnak a szakiskolák is és a duális képzés is nagy erővel dübörög Vajdaság-szerte. Reményeink szerint és a szülők, valamint a diákok elvárásai szerint is, a duális képzés után várja majd a tanulókat munka is a cégekben.  A középiskolákról pedig többször cikkeztek, hogy az ilyen típusú oktatást pedig mindenki számára elérhetővé kellene tenni, tehát ingyenessé.

Ez valóban szépen hangzik, de ennek több feltétele is van.

Az egyik nem elhanyagolható feltétel a középiskolai diákotthonok hálózatának a kialakítása. Ez sajnos még gyerekcipőben jár. Több fejlesztés is történt az elmúlt években, de ez még mindig nem elegendő a középiskolások bentlakásos iskolai tartózkodására.

Ha már diákotthonokról beszélünk, akkor ki kellene dolgozni a középiskolai szakkollégiumi rendszert, ami közösséget épít, nagy nevelői ráhatással és ami nem elhanyagolható, hogy a diákokat minőségileg, érdeklődés szerint fejleszteni lehet.

Mondhatnám, hogy újabb reformok előtt állunk, de úgy gondolom, hogy ezek a reformok folyamatosan jelen vannak és alkalmazkodnak a kor lehetőségeihez és kihívásaihoz.

Ne feledjük, ezek a gyerekek -- akik maholnap érettségiznek -- a jövő generációja.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a „hátiszákban” mit visznek magukkal.

Ez a mi felelősségünk!

Ha állandóan a negatív dolgokkal vesszük őket körül és elégedetlenséget adunk a tarsolyba, ne csodálkozzunk, ha egy életunt, nemtörődöm nemzedék jő.

Adjunk útmutatást és lehetőségeket mutassunk fel!

Ez a mi dolgunk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon