E-learning , távoktatás

A távoktatás fogalmát nagyon egyszerű leírni, mert olyan oktatási forma, amikor a tanár és a diák nem egy helyen vannak. A tanuló, hallgató a képzési idejének túlnyomó többségét önállóan végzi, kisebb hányadát pedig konzultációval tölti a tantárgyat adó tanárral.

A mai virtuális világban a távoktatás felvirágzását éli. Szinte mindegyik magára adó egyetemnél megtalálható ezen képzésfajta.

Több ismerőstől hallottam, hogy felvett e-learning formájában képzéseket, mert úgy gondolja, hogy erre a tudásra szüksége van. Nem kimondottan azért, hogy tanulmányát bizonyító okmányokat gyarapítsa, hanem belső motivációs indítatásból. Azokon a területeken, amiben részt vesz a távoktatásban, számára „fehér” folt, de meggyőződése, hogy a kurzus után szélesebb a látóköre és a megszerzett tudás, kompetencia, segíti a mindennapi életben.

A Pedagógiai lexikon a következőképpen határozza meg: „A tanulás távirányításának egyik formája. Előírt és tananyaggá rendezett ismeretek, gondolkodási és - korlátozottan - cselekvési műveletek elsajátíttatására irányul, meghatározott követelmények teljesítése, megtervezett tudásszintek elérése érdekében”.

Mivel egyre inkább az internet lesz az oktató és hallgató közötti kapcsolattartás formája, a képzésben való részvételnek eszközigénye van (számítógép, internetelérés, stb.), ill. feltételezi a digitális írástudás.

A tananyag elsajátításának lehetősége e-learning (e-learning az online tanulás, távtanulás, számítógéppel támogatott formája), módszerrel történik.

Hogy miért ez a legalkalmasabb oktatási módszer egy továbbképzés esetében?

  • lehetőséget kínál a továbbképzésben résztvevők számára, hogy egyéni előrehaladási rend szerint tudjon haladni a tanulással
  • otthonról tanulhat Önnek alkalmas időben, nem kell másokhoz alkalmazkodnia
  • mivel a távoktatás egyéni ütemezésű képzést tesz lehetővé, így ezt könnyedén be tudja illeszteni a mindennapi teendői mellé
  • alap szintű számítógépes ismeretekkel is elvégezhető a tanfolyam

Most pedig nézzünk  távoktatási lehetőséget, íme egy példa:

A bölcsődei adaptáció dilemmái, innovációs törekvések a bölcsődében – ez fiatal szülőknek is szólhat

A mindennapok tapasztalata alapján fontos hangsúlyozni, és vizsgálni, hogyan éli meg a szülő a bölcsődei adaptáció időszakát. Hogyan készülhetünk fel a bölcsődei beszoktatásra, van-e jó gyakorlata az adaptációnak?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ az eddigi kutatási eredmények, és a jó gyakorlatok példájával, a szemelvények és az interjúk feltöltésével. Az anya-gyermek kapcsolat, a kötődés jelentősége a bölcsődei nevelés során szintén kiemelkedő szerepet kap, s azt a szemléletet szeretnénk erősíteni, hogy a harmonikus személyiségfejlődést alapvetően meghatározza az anya-gyermek kapcsolat kialakulása, mely az életünk során minden párkapcsolatunk alapját képezi.
Fontos továbbá a játék személyiségfejlesztő hatásának hangsúlyozása, és a játékeszközök innovációjának nyomon követése.
A kisgyermekkor elsődleges, legfejlesztőbb tevékenysége a játék. A játék-felfogás értelmezése, a bölcsődei nevelés során. Az érvényben lévő módszertani elveknek megfelelő értelmezést szeretném preferálni és bemutatni, az egységes szemlélet kialakítása érdekében.

Valóban érdemes elgondolkodni és a magunk gyarapodását elősegíteni.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon