Biztonságban az iskolákban

A Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium folyamatosan követi a járványügyi helyzetet és segíti az iskolákat, hogy sikeresen és minél kisebb kockázattal indítsák be az új iskolaévet. A nyár folyamán a személyzetet felkészítették a járvány hathatós megelőzésére. Az COVID-19 megelőzésének módjairól és fontosságáról oktató anyagok készültek és ezek elérhetők a dolgozók számára és a szülők számára is. Az iskolák kidolgozták azt a mechanizmust, mely segíti a járvány terjedésének megakadályozását.

Mindenkinek felelősségteljesen kell viszonyulnia a kialakult helyzethez. A szülőknek is nagy a felelőssége. Minden reggel meg kell mérnie gyermeke testhőmérsékletét és megtenni a megfelelő lépéseket, ha hőemelkedés van. Ez vonatkozik a pedagógusokra és a személyzetre is.

Tartani kell a fizikai távolságot, legalább 1,5 m-es távolságot. Az osztályteremben 15 tanuló lehet és 4 négyzetméteres helyet kell biztosítani tanulónkként. Ez úgy érhető el, hogy a tanulók egyesével ülnek. Ez biztosítja a megfelelő távolságot is. Lehetőleg mindig ugyanazt a tantermet használják a tanulók. Természetesen az arcmaszk használata fontos, erre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Tájékoztatni szülőket, gyerekeket.  

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében teljesen át kell szervezni bizonyos órákat, mint például a zenekultúrát, valamint a testnevelést. A testnevelési órákat lehetőség szerint a szabadban kell tartani, ügyelve a biztonságos távolságra. A rossz idő beálltával pedig, ha tornaterembe kényszerülünk, akkor biztosítani kell a szellőztetést, fertőtlenítést, valamint úgy kell megszervezni, hogy a távolság meglegyen a tanulók között. Itt az öltözők használatára is fel kell hívni a figyelmet, türelmesen várják ki a sorukat és ne tömegesen használják. Az illemhelyek használata is kötelezettséget ró az intézményre.

A maszk helyes használatára fel kell hívni a tanulók, szülők figyelmét, takarni kell az orrot és a szájat is. A tanuló leveheti a maszkot, ha saját padjában ül, ha közlekedik az iskola területén, akkor rendeltetésszerűen használnia kell. A rendszeres kézmosás, megfelelő fertőtlenítőszerrel kell, hogy történjen. Alaposan és szabályosan a kéz minden felületét fertőtleníteni kell. Az intézményeket folyamatosan fertőtleníteni kell, toaletteket, tantermeket, folyosókat és azokat a helyiségeket melyeket használnak.

A szabály előírja, hogy szülő nem léphet be az iskola területére. Ennek tudatában az pedagógusnak is nagy a feladata. A szülő elvárja a napi tájékoztatást, információt gyermeke iskolai tanulmányairól és viselkedéséről, főleg ha elsős, de legyen az kisiskolás, ötödikes, vagy épen középiskolába induló. Az elmúlt időszakban használt digitális csatornák kiváló lehetőséget nyújtanak erre.

Ebből is látszik, hogy nagy a felelőssége pedagógusnak, iskolának, szülőnek. De pontosan ez az, mely biztosítja, hogy hatékonyan működjön a rendszer, mert egy a cél, a közösségünk talponmaradása.  

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon