Beiratkozás, továbbtanulás, továbbképzés, lehetőségek

Fotó: Magyar Szó, Biacsi Karolina

Valójában ez nem nyári téma, de mint minden  ez is nézőpont kérdése. Az általános iskola első osztályába beiratkoztak a gyerekek, hol több, hol kevesebb létszámmal. A családokra nehezedő nyomást enyhíti a Magyar Nemzeti Tanács programja, mely az első osztályba beiratkozó tanulóknak komoly tanszercsomagot biztosít.

Gyakorló pedagógusoktól tudom, hogy ezek a csomagok nem csak az első osztályban, hanem a további osztályokban is lehet használni. A családok pedig gondolkozhatnak az iskolatáskán és a tankönyveken.

Annak idején számomra az iskolaév vége és az új iskola év kezdete varázslatos időszak volt. Nyár, szünet, önfeledt barangolás, de ugyanakkor a szüleim mindig fontosnak tartották, hogy időben megvásároljuk a tankönyveket, felszerelést és a táskát.

A táska jelkép volt és maradt is számomra.

A mai gyerekeknek is fontos, szín, alak, forma és sorolhatnám még a sok-sok paramétert, ami alapján választanak.  Az iskolai dolgok vásárlása legyen közös feladat, közös családi program.

Így is sok a fenntartás az iskolával szemben. Ennek enyhítését szolgálja az óvodások (végzősök) látogatása az iskolába, az első szülőik és a közös foglalkozások az év végén. Minden tevékenység arra irányul, hogy megalapozzunk egy olyan érzés és tudat világot, mely segíti gyermekeinket az iskola-iskolai rendszer útvesztőiben.

Befejeződtek a kis érettségik is, a „kívánság listák” kitöltése, a ponthatárok izgalmai elmúltak, mindenki beiratkozott oda ahova szeretett volna (legtöbbjük).

Ezzel kezdetét veszi  a középiskolai élet. Hasonló gondokkal, táska, felszerelés, könyvek és itt még szerepet játszik az öltözék, mert ebben a korban ez is a komoly kifejezés eszköze. Bízva abban, hogy mindenki megtalálta vagy meg fogja találni útját a középiskolai tanulmányai végére. Itt is meghatározó szerepe van a családnak. Mit tart értéknek egy család, mi a fontos számára. Ezek fognak tükröződni gyermekeinkben, fiataljainkban.

Megindult és teljes gőzerővel zakatol a Magyar Nemzeti Tanács szerb nyelvű felzárkóztató programja. Mert számunkra fontos, hogy birtokoljuk a szerb nyelvet, tudjunk kommunikálni és ne érezzük magunkat másodrangúnak. Egyetemeinken szükséges, hogy fiataljaink ott legyenek és tanuljanak, mert a jövő értelmisége ők lesznek.

A nyár akkor a pedagógusok számára továbbképzés, nyári akadémiák. Ezek a találkozók nem csak szakmailag frissítik pedagógusainkat, hanem tapasztalatcserére is lehetőséget adnak.

És ahogyan a természet rendje megköveteli, nyár után ősz, és kezdődik az egyetemisták számára az „egyetemista élet”. Tele minden búval, örömmel. Évek, évtizedek múltán, majd úgy emlékeznek vissza erre az időszakra, hogy a legszebb évek voltak.

A kor sajátossága persze azt diktálja a számukra, hogy ezt most nem veszik észre, vagy nem érzékelik. Ami elmúlik, az sokkal szebbnek tűnik. Nem csak nekik, hanem számunkra is. Nosztalgiázni mindig megnyugtató.

Az idei ősz igazi csemegékkel, újabb lehetőségekkel lesz tele. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ is készen fog állni és várja a pedagógusokat. Mert szükség van a megújulásra és a továbbtanulásra.

Nem lehet, holmi tunyaságból nem észrevenni a terepen  a változásokat. Menni kell és újítani. Ez a feladatunk. Ezért vagyunk itt és ezen a helyen!

Még ha nehéz is a sors!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon