Amiről sokat beszélnek- finn oktatási modell

I. rész

Napjainkban, az átalakulás folyamatában, az iskolarendszer is átszervezésre kerül. Igaz, csak kis lépésekben, de ez is több mint a semmi. Az elmúlt évtizedek reformjai megtanították a pedagógusokkal, hogy ha nem alapjaiban reformálunk, akkor csak, kozmetikázásról van szó és valójában semmi sem változik meg. Több modellt választottak már a tanulási folyamatok megújítására, de alapvetően egyik sem „jött be”, teljesen.

Volt, aki a voksokat a kooperatív módszerre tette le, voltak, akik differenciálás formáit alkalmazták, projekt szemlélet és sorolhatnám még.

Amerikai, svájci, magyar és természetesen finn modell. Európában és valójában az egész világban a finn modell, így kívülről kecsegtető.

Hatalmas előnyt sugall, sőt azt a képzetet okozza, hogy csak és kizárólag ez a helyes út. Valójába érdemes az alapjaitól megvizsgálni, mi a titka a finn modellnek.

Elöljáróban leszögezem, hogy  az úgynevezett komprehenzív iskolarendszer, ami összeolvasztja az általános iskolát és a középiskolát egy kilencéves alapiskolába, amiben minden diáknak tanulnia kell, függetlenül az anyagi, illettve családi háttérbeli problémáktól és különbözőségektől, az esélyegyenlőség fényében. Az osztályok létszáma 15 és 30 fő között mozog.

Alapvetően hét éves korban kezdik az iskolát, ami előnyős, az eredményeik alapján az látszik, hogy a későbbiek során ez a plusz egy év játékkal és felfedezéssel töltött idő semmilyen hátrányt nem jelent számukra. Az iskolaérettség elérésekor minden gyerek kötelezően részt vesz a kilenc éves komprehenzív alapfokú oktatásban, a továbbtanulás ezután opcionális.

  • Középiskola: A három éves középiskola felkészíti a diákokat az érettségire, amely az alapját képzi az egyetemi jelentkezésnek.. Az elmúlt években a diákok valamivel kevesebb, mint 40%-a választotta ezt az utat.

 

  • Szakképzés: A három éves képzés számos különböző pályára készíti fel a diákokat, ugyanakkor pedig az érettségihez szükséges tudnivalókat is elsajátíthatják a diákok, ha szeretnének egyetemre felvételizni. A diákok majdnem 60% ezt az utat választotta az elmúlt években

A finn diákok jellemzően reggel kilenc és háromnegyed tíz között kezdik a napot, és délután kettő, háromnegyed három körül végeznek.

Egy finn diáknak átlagos három-négy 75 perces tanórája van egy nap, számos szünettel megszakítva.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy mind a diákok, mind a pedagógusok kipihenten és felkészülten lássanak neki a tanulásnak/tanításnak.

Alapvetően van mit tanulnunk a kollégáktól. Néha a kevesebb több!

Amerika modellek alapján a tudásnál is több kell, még több és még több. A finn modell szerint a kevesebb több, Ne feledjük, hogy ott is hasonló gyerekek ülnek a padban, okosak, lusták, igyekvők és hanyagok. 

Ne feledjük, minden modell embereken alapszik, a finn is és a miénk is!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon