Vajdaságiak Budapesten ádventi zenés áhítaton – Mikulás napján Szabadkán

A Pro Musica Kamarakórus és a Garden Quartett kibővített felállásban Pálúr János orgonaművész meghívására Ádvent első vasárnapján Budapesten a Fasori Református templomban szerepeltek. Szólisták Dulics Tímea, Csikós Krisztina, Csúzdi Eszter, Hevesi Tibor, Gábor Zoltán voltak, vezényelt Paskó Csaba.

A hangverseny első felében Camille Saint-Saëns Preludium és fúgája csendült fel, amit egy improvizáció követett Pálúr János tolmácsolásában. Igehirdetés volt, majd mindjárt követte a Karácsonyi oratórium (Oratorio de Noël)​, ami szintén a francia romantikus zeneszerző, Camille Saint-Saëns szerzeménye. 
Három éve Szabadkán csendült fel először ez az oratórikus mű, szintén Pálúr János orgonaművész és a Pro Musica tolmácsolásában a szabadkai székesegyházban, ami akkora sikert aratott, hogy Pálúr János a világhírű orgonaművész megígérte, hogy Budapesten is bemutatjuk a ritkán játszott, mégis a zeneirodalom gyöngyszemének számító oratórikus művét. Ez vált valóra Ádvent első vasárnapján: vajdasági kórus, zenekar és szólisták tolmácsolásában sikeresen bemutatásra került Budapesten.
 Camille Saint-Saëns Karácsonyi oratórium (Oratorio de Noël) című  művét Szabadkán a városháza dísztermében december 6-án, Szent Miklós napján este 7 órai kezdettel megismételjük.  
Az orgona szólót ezúttal Vizin Kornelije orgonaművész, a Zeneiskola orgonatanára fogja játszani a Szabadkai Zeneiskola orgonáján.
Az orgonát  2008-ban az egyházzeni oktatáshoz 2008-ban vásárolta a Tartományi Oktatási Titkárság.  
 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon