Újvidék, Európa Kulturális Fővárosa és az Újvidéki Színház

E megtisztelő rangot  hatvannál alig több város tudhatja magáénak és csak egy olyan, amelyet a "címadó közösség" tizenhét évvel ezelőtt meg bombákkal szórt meg. 

Szóval, többek bánatára Újvidék (mégis) kiérdemelte, hogy 2021-ben viselhesse Európa Kulturális Fővárosa címet.

Az eredményhirdetés előtt főleg a Város e megtisztelő címre való alkalmatlansága medializálódott, eredményhirdetés után viszont a "néma csend"...

Pedig nagy dolog történt,valami olyasmi, ami városokkal és a benne elő közösségekkel százévente egyszer-egyszer esik meg. 

Újvidék az eredményhirdetés pillanatában nem csak esélyt nyert, hanem egy hangos bocsánatkérést is hallhatott, de elismerését is annak, hogy az évtizedes sanyarú szociális, gazdasági körülmények közepette is meg lehet őrizni azt, amit európai kulturális attitűdnek,vagy egyszerűbben polgári emberiességnek is nevezhetünk.

A pályázat sikeressége sokak lelkiismeretes munkájának eredménye. A vesztesek nyugalmával, rövid idő alatt, de elkötelezetten sikerült-a már elért színvonalra építve - olyan kulturális stratégiát felépíteni, amely az intézményes kultúrán túl, Újvidék minden polgárának életminőségét változtatja meg. Kedvező irányba, visszafordíthatatlanul.

Többnemzetiségű közösségünkben, mi, magyarok is sajátunknak kell, hogy tekintsük e sikert, nem csak Újvidéken hanem egész Vajdaságban, de az Anyaországban is. Kulturális autonómiánk, alkotói intézményeink – köztük az Újvidéki Színház – művészeink és tervezett programjaink színvonala kiemelt referenciája volt a nyertes pályázati programnak. A hivatalos es informális lobbizásban olyan személyiségek is támogattak bennünket mint Páva polgármester vagy Hoppál államtitkár urak...

Tehát ez "magyar ügy" és magyar siker is.

Ráadásul nem valaki vagy valami ellenében, hanem valakiért és valamiért! Másokkal, értünk is.

Az Újvidéki Színház a pályázati program egyik kiemelt rendezvényének szervezője.

Már 2017 októberében színházunk rendezi meg a Synergy néven futó, kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválját, melyen  az európai kisebbségi karta nyelvein játszó színházak lepnek fel.

Ez elismerés es lehetőség. Elismerése annak az eredményességnek, amelyet az Újvidéki Színház saját (kisebbségi) kultúrájának területén elért és lehetősége annak,hogy össze is mérjük magunkat a hasonló alkotói pozícióban levő színházakkal.

Nemzetközi szinten.

"Élőben", közvetlenül tapasztalhatjuk majd, miképpen lehet – szorosan kapaszkodva nemzeti vagy nyelvi színjátszások hagyományaiba – kisebbségi pozícióból "világ-színházat"csinálni.

A fesztivál résztvevői mind magukat multikulturális közegnek aposztrofáló térségekből érkeznek, előadásaik mégis ellenállnak a többségi gravitációk, vagy az éppen uralkodó színházi divatok bármelyikének.

A várható együttesek előadásai bizonyítják,hogy az alkotók sajátságos életéből és kulturális gyökereiből miként lehet "univerzális", mások által is érthető problematikát ábrázolni...

Ez és még sok minden más jövő év októberében válik láthatóvá az Újvidéki Színházban.

Addig a színház komoly technikai fejlesztéseken és infrastrukturális beruházásokon megy át, amit jelentős szervezeti átalakításnak is követnie kell.

Éshát eddigi komfortzónánkból – az igazgatótól a portásig vagy fordítva,de mindannyiunknak ki kell lépni.

Hiszek abban, hogy erre képesek vagyunk, már csak azért is, mert ezt nem csak magunk csináljuk és nem csak magunknak.

   Az Újvideki Színház közeljövője felgyorsul.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon