Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán

Dusa Gábor

„Az út a boldogabb élethez a műveltségen keresztül vezet.”

(Kodály Zoltán)

A Magyar Állami Népi Együttes produkcióját láthattuk Szabadkán, Délvidéken 2017. december 13-án a Sportcsarnokban.

Felemelő élmény volt ott ülni és átadni magamat, magunkat ennek a csodának. A műsorfüzet szerint „Egy képzeletbeli közösség apró mozzanataiból  bontakozik ki a történet”, valójában rólunk szólt, rólunk magyarokról, rólam. Életemről, születésemtől és a késő búcsúzásig. Magáról az életről, az élni akarásról.

Ahogyan  a madár szeli az egek vizét, mi is úgy merültünk bele a tánc- zene-érzés  folyamba, és valahol a lelkünk mélyén elemi erővel tört elő a felismerés, hogy ez RÓLAM szól.

Érzelmekkel fűtve, kavargó gondolatokkal, felvillanva az elmémben az elmúlt életem minden szépsége és hazugsága. Ott ültem és vártam, hogy vagy felemel az ég, vagy rám sújt. Jó magyarnak lenni.

Kodály Zoltán és Bartók Béla művei átütő erővel sújtottak le.

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

(Kodály Zoltán)

Oly összhang volt a színpadon, melyet régen tapasztaltam. Zene, koreográfia, jelmez, látvány és a képi anyag hosszú távon meghatározza életünket, mindennapjainkat.

Nem utolsó sorban egy nemes cél hozta össze az embereket. A Poverello  Alapítvány   számára adomány gyűjtés, mely a rászoruló gyerekeknek a javát szolgálja a Lurkó Házakban.

A köszönet ebben az esetben kevés, ezt érezni kell. Szerényen csak az én bensőséges érzéseimet adhatom köszönet gyanánt a Budapesti Tavaszi Fesztivál , a Hagyományok Háza- Magyar Állami Népi Együttes és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójának, nem elfeledve Magyarország Szabadkai Főkonzulátusát és a Magyar Nemzeti Tanácsot.

„A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.”

(Kodály Zoltán)

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon