Színházba mentem!

Ha február, akkor Teátrum neked! Zentán.

Már negyedik alkalommal megszervezésre kerülő színházi fesztivál színvonalas és tartalmas produkciókat és szórakozást biztosított a Zentára látogatónak. A rendezvény a Magyar Teátrumi Társaság Közhasznú Egyesület, a Zentai Magyar Kamaraszínház és Zenta önkormányzata közös szervezésében valósult meg.  Mint az előző években több síkon futott a rendezvény. Gyermekprogramok, interaktív foglalkozások, jelmeztárlat és kiállítás.

A gyermekprogramok nagyon népszerűek voltak, köszönve a közönségnek és a családoknak. Ismerős arcokkal találkoztam Nagybecskerekről, Zomborból, Szabadkáról és a környező városokból. Szerénység nélkül elmondhatom, hogy szinte egész Vajdaságból jöttek a családok a gyermekeikkel.

A Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatója méltó kezdete a gyermekprogramoknak. 

Szilágyi Áron, Verebes Judit, Virág György, Dévai Zoltán, Nešić Máté, Papp Arnold és Lőrinc Tímea elkápráztatta a közönséget.

A három aranygyűrű című zenés mesejátékot Crnkovity Gabriella rendezésében tekinthette meg a közönség. Ki kell emelni, hogy a mesét Mészáros Anikó alkalmazta színpadra és a zenéjét Bakos Árpád szerezte. 

És mint ahogy a mesékben általában a kitaszított királyfi elindult szerencsét próbálni, hogy megtalálja  a tisztességet, emberséget és az igazi szerelmet.

A gyermekelőadások sora a Turay Ida Színház A szeméthegyen túl című mesejátékkal folytatódott és a Napsugár Bábszínház Világszép Nádszálkisasszony című mesés bábelődással zárult.

Az előadások előtt és után a Fővárosi Nagycirkusz képzett artistái mutatták be a cirkuszi mesterség csínját-bínját. A vállalkozó kedvűek kötélre mászhattak, tányérokat forgathattak és sok-sok más artista trükköt próbálhattak ki.

A művelődési ház folyosóján a Zentai Magyar Kamaraszínház elmúlt tíz évének plakátjait állították ki a szervezők. A látogatók egy kisebb időutazáson vehettek részt, emlékezhettek arra, hogy mikor és milyen kiváló előadásokat tekinthettek meg a színház fennállása óta.

A rendezvény kezdetén Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélgetésre invitálta a nézőket.

Az idei vendég Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai Mari- díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. A tervezett másfél óra helyett, több mint két órát beszélgettek szerepekről, színházról. A közönség nem lankadó figyelemmel kísérte a művész produkcióját és szűnni nem akaró tapssal jutalmazta. Hozzátehetjük, nem mindennapi esemény volt!

Az esti előadások szereplői között olyan neves színészek mutatkoztak be, mint Benkő Péter, Csomor Csilla, Esztergályos Cecília, Lux Ádám, Kökényesi Ági. Ezen a pár napon Zenta a magyar színészet kis központjává vált.

Ivancsics Ilona és Színtársulata, Magyar mesék címmel Móricz Zsigmond szerelmes vidéki csetepatéit adta elő, ízes magyar nyelven. Meglepetésként hatott az Olasz rulett előadása a Magyar Állami Operaház előadóival.

Ki kell emelni, hogy az énekesek erre az alkalomra összeállított operarészleteket énekeltek. Ez is jelzi, hogy mennyire fontos számukra, hogy itt a déli vidékeken is a Magyar Operaház repertoárjából felcsendüljenek a legszebb operák. Az Aczél András és Harangi Mária rendezésében hallható Gluck, Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Bizet, Delibes, Brenstein és Puccini művek felüdülést jelentettek a zentai közönségnek.

Az Újszínház előadásában, a Hangemberekben megismerhették a szinkron műfaj történetét Kautzky Armand rendezésében.  A vasárnap esti előadást  a Fórum Színház LOVE.HU előadása zárta Lengyel  Ferenc rendezésében.

A teátrumi napok alatt az idelátogatók Húros Annamária Dóri díszlet- és jelmeztervező munkáiból öltözhettek fel és emlékül fényképet is készíthettek magukról.

Röviden ennyi volt a Teátrum Neked! fesztivál, de csak röviden, mert számomra azt bizonyította, hogy ez a közösség újat alkotott, hagyományt teremtett és össze tudja hozni az embereket. Köszönet a Zentai Magyar Kamaraszínház munkatársainak és dolgozóinak, hogy ezt a nagyszerű fesztivált évről-évre megszervezik és elhozzák nekünk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon