Művészet startban!

A Zentán megtartott magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepség keretén belül a zentai Művelődési Ház új közösségi terének ünnepélyes átadásával kezdődött.

Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kiemelt támogatásával, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat együttműködésével kialakított impozáns közösségi teret Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának főosztályvezetője és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere adta át.

És ezzel a hírrel be is lehetne fejezni a történetet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kultúránkért, a közösségünkért tett erőfeszítések a délvidéki magyarság megmaradását segíti elő.

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács Zenta város önkormányzatával ezt a nemes célt szolgálja. És valóban szolgálja, alkot, teremt, folytat. Mint ahogyan a köszöntőben elhangzott, hogy kultúránk nem csupán a történelmünkről, az irodalmunkról, a népzenénkről, a különböző művészetekről szól, hanem a hitünkről, a magyarságtudatunkról, az épített örökségünkről, a nemzeti sajátosságainkról.

Egyik ilyen sajátossága a közösségeinknek, hogy szerveződnek, alkotnak és folyamatosan jelen vannak a közéletben. Zentán a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház új közösségi terében rendhagyó és mégis közösségépítő művészeti estek kezdődtek. A Zentai Magyar Kamaraszínház színészei, név szerint: Lőrinc Tímea, Dévai Zoltán, Nesić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György estéről estére, kilenc alkalommal fognak fellépni és bennünket elkápráztatni vendégeikkel együtt.

Az első esten Virág György színművész Kollár-Klemencz László novelláit olvasta fel, az ő sajátos stílusában a közönség nagy örömére. A novellák között Juhász Gyula népzenész és maga is színművész hangszeres játékkal, népzenével kápráztatták el a közönséget.

Új arcát mutatta a művész, mely eddig nem igazán került a világot jelentő deszkákra. Egyszerűen csak annyit mondhatnánk, jó volt látni, hallani a zentai színészeket, a mi színészeinket jó lesz látni és belekostólni abba a személyes világba, amit ők alkotnak meg és ők mutatják be színes, tartalmas és elragadó egyéniségük megannyi oldalát.

Ők nemcsak zentai színészek, mint mindegyik színész a világnak játszik, de ők a délvidéki színjátszás kiemelkedő egyéniségei.  Láttuk már őket mesejátékban, drámában, vígjátékban, prózában és megannyi szerepben, melyet maximálisan teljesítettek, de most van arra lehetőség, hogy kibontakoztassák azokat személyiségühöz közelálló érdeklődési köröket, melyek mindig bennük voltak. Színészek, kreatívak, fiatalok és tehetségesek.

A tér, mely gyakorlatilag is megnyílt mindannyiunk számára, lehetőség, hogy együtt legyünk, együtt örüljünk egymásnak, pihenjünk a hétköznapok után, kezdjünk újat, legyen mindez lélekemelő.  

Tanuljunk másoktól és szórakoztassuk egymást a művészet nyelvén.

Hajrá Rest-art!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon