Folytassa Vajdaság!

Fel kell ismerni az értéket, a körülöttünk lévő, számunkra megszokott teremtő erőt.

Miről is van szó?

Arról a mákos gubáról, meg a mákos csíkról beszélek, melyek meghatározzák mindennapjainkat.

A Vajdasági kulturális értékeink sokaságát, az itt élő magyarság több évszázados élő hagyományainak összefogó, felmutató, bemutató és élő tárházát mutatja be a Hagyományok Háza a Budai Vigadóban március 9-én.

Maga a cím is sokat mondó, mert a megkezdett értékek bemutatása a Muravidékkel kezdődött, majd Vajdasággal folytatódik. A következő tematikus nap pedig a Felvidékről szól. Ezzel is erősítve a megmaradásunkat, a nemzethez való tartozás érzését, mert mindig felbukkannak azok a gondolatok, melyek kétségessé teszik ezt. Minden pillanatban szükség van arra, hogy ezt erősítsük, a mostani időkben pedig különösen szükség van erre, sok és értelmetlen magyarázat születik az elcsatolt területek magyarságával kapcsolatban, de egy biztos: mi itt vagyunk és bárhol legyen magyar az mindannyiunk számára fontos és érték minden magyar számára, legyen az bárhol a világban. Az Anyaország számunkra az a kéz, az a testrész, mely kitárja karjait.

Népzenei koncert, tánctanítás, kézműves foglalkozás és ételkülönlegességek várják az odalátogatókat, bemutatva az itteni magyarság hétköznapjait és ünnepeit. Természetesen nem megfeledkezve a vajdasági lét teljes palettájának bemutatásáról, ami természetszerűen csak egy szeletje az általunk megélt napoknak.

Délvidék felsorakozik. Óbecse, Bácskertes (Kupuszina), Hertelendyfalva, Ada, Csóka, Temerin, és ezzel együtt mindegyik településünk lélekben ott lesz.

Gyermekprogramokkal, népszokások bemutatásával kezdődik a nap, itt van lehetőség, hogy meg is tanulják ezeket a szokásokat. A felújított Budai Vigadó belső udvarában gasztronómiai bemutatóra is sor kerül. A kóstoló elengedhetetlen része ezeknek a programoknak, mert ez ad betekintést a Délvidék ételeiről és italairól. Előre bocsájthatom, aki ide ellátogat, többek között megtalálhatja a mákos rétest, szentjánoskenyeres gőzfánkot, és a híres vajdasági vajalját is megkóstolhatja, és finom italokkal párosítva valódi élményeket élhet át.

Népviseleti bemutató is várja az érdeklődőket, valamint tamburaoktatás, mesemondás is szerepel a programban. Bemutatkoznak a meséink, zenénk, népdalaink, szokásaink is. Fotó kiállítás pedig vizuálisan is feltárja a vajdasági magyarság mindennapjait, Németh Mátyás fotóművész fényképei elmesélik a kisebbségi lét érzését, a nemzethez tartozás kiállását.

Mivel is fejeződhetne egy ilyen tematikus nap?!

Csakis táncházzal. Az Átriumban a Juhász a Fokos és a Pendergő zenekar hajnalig húzza a táncolni vágyók talpa alá valót.

Remélem, megfelelő hangulatot teremtettem, hogy ellátogassanak erre a rendezvényre, mert a kínálat mellett még ezernyi apró mozzanat lesz, ami a mi életünket határozza meg és az életérzést átadja azoknak, akikkel a helyszínen találkozunk.

Mert mi így éljük mindennapjainkat.

Ezek vagyunk mi, vajdaságiak, délvidékiek, magyarok!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon