Farsangolni jó!

Valóban igazi farsangi hangulat volt a vajdasági magyar közösségekben. Intézmények, óvodák, iskolák és művelődési egyesületek kiváló hangulatot teremtettek ennek a csodálatos népszokásnak is.

Három éjjel három nap

Nem elég a lábomnak,

Bárcsak ez az éjszaka

Szent György napig tartana.

 

Egész Vajdaság hangos volt a tél űzéstő, a tavasz várás pillanataival megtelve a közösségeink igazi gyermekprogramokat szerveztek. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület első alkalommal szervezte meg a farsangi mulatságot. Tanítók, pedagógusok, szülők és a Petőfi-program keretén belül ott szolgálatot teljesítővel együtt, felcsendültek a versek, zenék és rigmusok Maradékon.

Keviben a Móra István Művelődési Egyesület tagjai és a Hófehérke óvoda óvodapedagógusai fergeteges farsangi mulatságot szerveztek. Arcfestéssel, lufi hajtogatással és az elmaradhatatlan jelmezversennyel.

Iskoláink, óvodáink mindennapjaihoz hozzátartozik e szokás megéltetése. A gyerekek és a szülők is élvezik az együtt töltött időt.

Farsang három napjába

Nem vittél el a táncba,

Ha nem vittél a táncba

Nem öntesz meg húsvétra.

 

Felsőhegyen, már több évtizede hagyomány, hogy farsang farkának utolsó napján felvonulást szerveznek a helybeli óvodások és iskolások. Ebbe bekapcsolódik a falu apraja és nagyja is. Farsangi fánk sütése nélkül elképzelhetetlen a felsőhegyi farsang.

A közösség összeáll a jó ügyért.

Gomboson az önkéntes tűzoltó egyesület köré szerveződik a hagyományos télűző gyermekjelmezbuli.

Bármelyik városunk vagy kistelepülésünkben megszervezték ezt a jó szokást. Közösséget építenek, tanulnak, hagyományokat adnak át. Emelem kalapok a szervezők előtt, akik nem hagyják elveszni ezt a lelket, jellemet építő hagyományt.

 

Farsang napja itt hagyott,

A lányoknak bút hagyott,

De én nekem nem hagyott

Mer' én mindig víg vagyok.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon