December 13. – Luca napja

E napon emlékezik az egyház Szent Luca szűz és vértanúra.

Napját a nép körében sok babonás hiedelem, ősi pogány hagyomány, szokás kísérte.

Most csak a hagymakalendáriumra hívnánk fel a figyelmet.

Egy tálcára, tálkába tegyünk tizenkét hagymalevelet. A levél szár felöli része a hónap elejét, a gyökér felöli része a hónap második felét jelöli.

Ha megmarad a só, száraz hónapot jelent, ha a só elolvad, azt jelenti az a hónap nedves lesz. Lucától szenteste éjfélig tartották tányéron a leveleket és jegyezték fel az eredményt. Ha csak a levél egyik felén olvad el, a fentebb említett szabály lép életbe.

Luca napja jó alkalom ahhoz, hogy kicsit barátkozzunk, hogy szomszédjainkkal, vagy barátainkkal közösen eltölthessünk egy kedves estét: lucapogácsa mellett, hozzá egy jó kis bor, közben izguljunk azon, vajon kinek jut a pogácsába rejtett pénzérme. Régi szerencsejósló tevékenység, de a hagyományt megőrizni, elébe menni a feledésnek, kicsit átalakítva, őrizzük tovább.

Meséljünk régi babonákról, képzeljük el régi öregjeinket miként mentek ki meztelenül Luca hajnalán piszkavassal a kezükben megkotorni a tyúkokat, hogy sokat tojjanak. És, hogy kötni, varrni szigorúan tilos volt, mert bekötik, bevarrják a tyúkok seggit. És a gazdasszony egész nap a tűzhely közelében ült (kotlott), abban a reményben, hogy akkor sok kotlójuk lesz. Milyen boszorkányos történeteket tudunk, hogyan készült a lucaszék? Egész estét betöltő szórakozást nyújt december 13.-a.

Lucázással kapcsolatban egy dolgot azonban ki kell hangsúlyoznunk. Erre mifelénk nem ismeretes a Luca megszemélyesítésére vonatkozó lucaalakoskodó dramatikus szokás. Nem jártak lucázni, és Erdélyben sem ismert ez a fajta lucázás. A magyar nyelvterület É-i részén Lucának öltözött 3-6 tagból álló alakoskodó csoportok járták. Ny- és D-Dunántúlon lucázni, kotyolni jártak a felnőttek.

Az Alföldön Luca estéjén búzát is ültetnek, s ha kizöldül, egymásnak küldözgetik és a karácsonyi asztalra teszik, majd az állatokkal megetetik.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon