Autólopás a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaraszínpadán

A Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb októberi bemutatója nagyon is aktuálisnak bizonyul. Németh Ákos darabaja olyan szereplőket ragad ki a társadalom pereméről, melyek valóságos hús-vér emberek a saját kis zavaros világukkal. Olyan élet- és helyzetképek sejlenek fel előttünk, melyek az amerikai utcagyerekek mindennapjait idézik fel előttünk.

A könnyed, lüktető fiatalos hangvétel ellenére a kétségbeesés és a menekülés olyan komikus helyzeteket szül, melyről azt hinné az ember, hogy ennél már nem lehet rosszabb. A szórakoztató felszín alatt ott lapul a zsibbasztó valóság, mely már szinte abszurdként hat a filmszerű történetben. 

Van-e kiút a sötét alvilág útvesztőiből? Lopás, csalás, elzüllés, prostitúció, kábítószer, pénz és a mindebből kitörni vágyó fiatalok tragikomédiája Németh Ákos: Autótolvajok mozaikszerű színdarabja. Fiatalokról szóló történet nem csak fiataloknak, mely olyan élethelyzeteket mutat be, melynek történetszálai folyamatosan keresztezik egymást, sőt sokszor ütköznek egymással.

 

Annak ellenére, hogy Németh Ákos íróként színdarabjai írásakor arra törekszik, hogy azok több értelmezési lehetőséget is felvessenek, rendezőként már törekednie kellett arra, hogy a történetnek csak egy végkimenetele legyen, melyből a néző levonhatja a tanulságot önmaga számára.

A próbafolyamatok izgalma pont abban rejlett, hogy a színészek olyan rendezővel dolgozhattak együtt, aki egyben a darab írója is. Az előadás komikuma alatt igen komoly drámaiság húzódik, mely végig ott lebeg a szemünk előtt.

Ám a nézőnek ideje sincs szomorkodni a szereplők sorsán, hiszen a humor az, mellyel még legképtelenebb helyzetet is fel lehet oldani.

 

A Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal társulata az idei évadban két új taggal is bővült Szilágyi Áron és Verebes Judit személyében, akik ebben a színdarabban mutatkoztak be először a színtársulat tagjaiként. Az állandó társulat mellett az előadás vendégszínésze László Judit, az Újvidéki Színház színművésznője. Vastapssal ünnepelte a nézőközönség a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb darabját az újonnan felavatott kamarateremben. Nem is lehetett ez másként, hiszen a nézők hiteles emberi sorsokra ismerhetnek, melyek valószerűsége pusztán csak a véletlen művei lehetnek.

A rendező, aki ez esetben egyben a darab írója is, elmondása szerint az Autótolvajok életének eddigi egyetlen vígjátéka, melynek egyetlen célja, hogy nevessenek a nézők.

A darab már több, mint tíz évvel ezelőtt íródott, ám aktualitása nem fakult meg azóta sem. Alapjába véve egy szórakoztató hangvételű színdarab, ám mégis felemás happy enddel végződik, ugyanis egyben választ kapunk arra is, hogy mitől zsákutca ez a történet.

 
 
Főszerepben Móni, akit (majdnem) mindenki Ankének szólít, felszolgál egy étteremben – Lőrinc Tímea. Áron, aki szintén felszolgál egy étteremben (már amikor kedve van) – Dévai Zoltán. Lacika, műtősfiú, aki ismeri a méregszekrény kódját – Papp Arnold Ildikó, egy étterem vezetője, akit mindenki szeretne hazakísérni – László Judit m.v. Molnárné, gyógyszerész, nagyon szingli – László Judit m.v. Dal, alvilági üzletember – Virág György. Doktor, idős orvos, aki túl sok temetést látott – Virág György. Brünn, problémákat old meg – Nešić Máté. Ferike, rendőrzászlós – Szilágyi Áron. Motoros rendőr, a motorja sokat tud autópályán, de ez pont nem érdekes – Szilágyi Áron. Lukács atya, plébános – Szilágyi Áron. Nanette, idős hölgy, kutyával, és ebből csak a baj van – Verebes Judit.
A kiváló díszlettervezés Kálló Béla, a találó kosztümtervezés pedig Janovics Erika munkáját dicséri. Rutonić Róbert a rendező asszisztenseként működött közre.

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon