Virtuális időkapszula

Az elmúlt hónapokban ránk szakadtak az idegen kifejezések. Online oktatás, home office, karanténrepertoár és a többi. Ezek a szavak megteltek tartalmakkal, mert nem csak értenünk kellett a szavakat, hanem valós helyzetek megoldását is segítették számunkra. Újabbnál-újabb szavakkal ismerkedünk meg.

A Rákóczi Szövetség egy újabb kezdeményezésre hív  bennünket. Virtuális időkapszulát hoznak létre, melynek a célja, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján elhelyezzék azt.

Barangoljunk egy kicsit az időkapszulák világában.  Az első hivatalos időkapszulát Westinghouse időkapszulának hívják, melyet  1937-ben, a New York-i Világkiállítás megrendezésekor helyezték el,  5000 évre (6939-ig) egy „időzített bombát”, majd később  a kevésbé harcias időkapszula nevet kapta,  azóta hívják az ilyen jellegű tárgyakat így. A rézből, krómból és ezüstből készített kapszulahüvelyt Cupaloynak nevezték el.  Az időkapszulába mindennapi tárgyakat tettek, egy könyvet, ami leírja az időkapszula elkészítését, vetőmagokat, mikroszkópot, filmhíradókat, mikrofilmeket, melyeken tudományos értekezések, szótárak, vallásos iratok és egyéb szövegek voltak megtalálhatók.

 A másik ilyen projekt a Civilizáció kriptája elnevezést viseli, melyet 1936-ban hoztak létre. A „kapszulát”, amely valójában egy lepecsételt bebetonozott és behegesztett terem az Oglethorpe Egyetem alagsorában, 8113-ban kell majd kinyitni. A kripta hétköznapi tárgyakat (konzervnyitót, pirítóst, játékokat ) tartalmaz, valamint irodalmi, tudományos szövegeket és olyan eszközöket is, mellyel ezeket majd a kapszula felnyitása után el tudják olvasni, meg tudják fejteni.

Az időkapszuláknak vannak ismérvei: a kiválasztott cél olyan tartalmakkal kell, hogy rendelkezzen, melyek a jövő számára információval bír.

A Rákóczi Szövetség nem mindennapit hoz létre, a legegyszerűbb mondatokat kell megfogalmaznunk, hogy is éljük meg magunkat, magyarságunkat.

A Rákóczi Szövetség létrehozott egy virtuális időkapszulát, Magyar vagyok 2020 elnevezéssel annak érdekében, hogy üzenjünk a jövő magyarjainak és fogjuk össze, öleljük át virtuálisan a magyarságot, hitet adva a megmaradásnak. 

A mondatokakat úgy kell megfogalmazni, hogy kifejezzük a nemzethez való ragaszkodást, az összetartozást, valamint rólunk szóljon. Mondjuk el, miért fontos, hogy magyarok vagyunk. A mindennapjaink szerves része a nemzeti önazonosságtudatunk.

A Rákóczi Szövetség június 4-én lezárja a virtuális időkapszulát, majd húsz év elteltével kinyitja azt és meghallgathatjuk, hogy 2020-ban mit gondoltunk magunkról, közösségünkről, magyarságunkról. Arra kérünk minden magyar embert, hogy 2020. június 4-ig helyezze el „Magyar vagyok...” kezdetű videó, hang, vagy szöveges üzenetét a www.magyarvagyok2020.hu oldalon. 

Tegyük meg ezt -  iskolák közösségei, baráti társaságok, művelődési egyesületek és önmagunk is megszólalhatunk. Legyen fontos üzenete ez a nemzeti összetartozásnak itt a Vajdaságban is. Mert az a közösség tud fejlődni, mely erőt mutat fel. És bennünk van erő, ezt már bizonyítottuk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon