VB és VB

Minden kiforgatható...

Június 14-én hivatalosan is elkezdődött a 2018-as foci VB. Úgy gondolom, ez azért is érdekes számunkra, mert most jónéhány hét erejéig sokunkból előtör a focirajongó, a drukker. Ilyenkor talán még az is tv elé ül, aki egyébként nem szokott meccseket nézni. Most azonban a VB ideje van, és az sem számít, ráérünk-e vagy sem, napunkat úgy időzítjük, hogy meg tudjunk nézni azért egy-két mérkőzést. Erre már szépen felkészített minket az áruházláncok sokasága is, akik akciós ropogtatni valókkal és persze akció sörökkel rukkoltak elő. Üzlet az szépen van a VB körül. Az egész világ most erről szól, szinte minden árucikkre felkerül a „Russia 2018” logó. Szórakozás és kikapcsolódás, de cél és üzlet is egyben.

Ha elvonatkoztatok a VB foci világbajnokság jelentésétől, eszembe jut a rövidítésnek egy másik jelentése is, amit előszeretettel használunk. Ehhez vissza kell tekintenem az elmúlt, közel négy évre. Az MNT Végrehajtó Bizottságára gondolok, azaz a VB-re. Ezernyi döntés a délvidéki magyar nemzet előre haladásáért, az egy nemzet ügyéért. Kiállás minden magyarért egyenes gerinccel, és sarokra állás a támadókkal szemben. Ami biztos, hogy nem volt egy egyszerű menet az eltelt közel négy év, mégis úgy érzem, ez a VB a következő négy évre is meghatározó lenne.

Úgy gondolom, nem erőszakolom meg a gondolatot, amikor VB-t és VB-t hozok párhuzamba, mert merem azt hinni, igenis van hasonlóság a kettő között. Sőt! A VB-re készülni kell, a VB-t csinálni kell, a VB-n aktívan, teljesítőképességen túl is teljesíteni kell. A VB-n eredményeket lehet elérni, célokat kitűzni, és azok megvalósítására törekedni. Persze a VB-n el is lehet esni, amikor „ellenfelek” rúgják lábainkat, de fel is lehet állni, és tovább vinni az ügyet a kitűzött célok felé. A VB-t támadni is lehet. És hol máshol tennék ezt az ellenfelek „csapatkapitányai” és sokszor „játékosai”, mint a média szerteágazó felületén.

Éppen úgy, mint a VB nyitónapján megtartott MNT ülésen is. Támadni mindent és mindenkit, már-már összevissza csacsogni, csak azért, mert az ülést a Pannon RTV élőben közvetíti. Mi ez, ha nem egy kínálkozó lehetőség kiaknázásának megpróbálása. Elérni a hallgatóságot, nézőközönséget, és megpróbálni meggyőzni őket az előttünk álló őszi MNT választások előtt, vastagon elferdítve a valóságot és az igazságot. Bebizonyosodott, ilyenek a pályán velünk szemben felálló csapattagok, vagy ahogyan az MNT ülésen elhangzott: „a pálya szélén levők...”

Mégis úgy gondolom, a mi őszi bajnokságunk nem lesz ennyire izgalmas, mint az orosz VB, hiszen ősszel egy erős csapat áll majd fel „a pálya szélén levőkkel” szemben... Még ha lenne „VMSZ 2018”-as ropogtatni való és sör is, na az teli találat lenne, hát még ha lennének mezek...

De addig is kapcsolódjunk ki, nézzünk sok meccset a családunkkal együtt, hiszen mint oly sok más, ez is közösségépítő alkalom. És a közösség valódi, igaz építése elengedhetetlen a magyar közösségünkben. Kezdjük talán mi magunk az otthonunkban, majd kiterjesztve azt, éljük meg a mindennapok zajában és csendjében egyaránt!  

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon