Vajdaságiak hisznek Orbán Viktor miniszterelnök úr áprilisi győzelmében! Rajtunk nem múlik!

Archív felvétel

Már készülök az áprilisi választásokra és mindenkit arra buzdítok közvetlen környezetemben (is), hogy ne maradjanak otthon, ne legyenek közömbösek a magyar választásokkal szemben. Április 8-a Húsvét ideje, a reményteli második húsvét vasárnap, Kelebián és sok helyen azért imádkozunk, hogy a Fidesz–KDNP kormányon maradjon.

Nem csak imáinkban fogunk erről megemlékezni, de lépéseket is teszünk ennek érdekében, tőlünk telhető lépéseket! Magyarul ez annyit jelent, hogy kimegyünk szavazni és karikázunk!

Én nem csak azért szavazok a Fidesz–KDNP koalícióra, mert világos és érthető politikájuk van a keresztény Európa megvédésére, hanem legfőképpen azért, mert Vajdaság támogatásával lelassította és a továbbiakban is meg tudja fékezni a kivándorlást. A kivándorlás teljesen majd akkor fog megállni, ha Szerbia is fel tud zárkózni, tudja azokat az eredményeket hozni, amit a magyar kormány hozott és folyamatosan hoz a gazdaság fejlődés és bérek területén, de addig is kimondhatatlan nagy segítség az a támogatás, amit VAJDASÁG A MAGYAR KORMÁNYTÓL FOLYAMATOSAN KAP. Én most nem is annyira az épületekre, mint például a zentai fogadalmi templomra, doroszlói kegyhelyre, szabadkai zsinagógára, székesegyházra, vagy az Európa Kollégium, vagy közösségi házak, könyvtárak  stb., megépítésére, illetve felújítására gondolok, hanem azokat a gazdaságot fellendítő törekvésekre szeretném felhívni a figyelmet, amit a jelenlegi magyar kormány célkitűzésül állított maga elő és, ami nem egy itt élő magyar vállalkozó szemébe hozta vissza a csillogást, reménysugarat, az újra induláshoz a kedvet! Nem egy olyan magyar vállalkozót, gazdát ismerek közvetlen környezetemben Kelebián, Szabadkán, akik nyíltan kimondják, hogy ők már régen nem lennének itthon, ha nem kaptak volna életmentő támogatást a magyar kormánytól. A Szerbiában vállalkozó magyar üzletemberek szerint bár nagyon sok magyar fiatal vándorolt el Vajdaságból, de most úgy látszik, hogy a magyarországi támogatások visszafordíthatják a negatív demográfiai folyamatokat is. Mindenesetre lelassította és választások után folytatja, akár meg is fordíthatja ezt a folyamatot!

Sok helyen olvasok arról, hogy Szerbia, ha nem is jellemző rá a nagyarányú presztízsfogyasztás, mégis igényes piac, emiatt széleskörű gazdasági együttműködésre van lehetőség.

Nem olyan régen azt olvasom, hogy magyar cég kandallókat öntetne a Vajdaságban, egy másik zöldség és gyümölcsfeldolgozó konzervgyárat építhet a tartományban.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója szerint a Vajdaságban van a világ legjobb termőtalaja, ezért kiemelt fontosságúak az élelmiszeripari beruházások.

A műanyagiparban is több lehetőség mutatkozik. A PVC feldolgozással foglalkozó Bács-Kiskun megyei Rolló Kft.-nek a vajdasági Csantavéren például tizenöt főt foglalkoztató üzeme van, éves árbevétele valamivel 1 millió euró alatt alakul. Úgy látszik, hogy a magyar cégeknek érdemes Szerbiában keresgélniük. Most az látszik, hogy egyre fejlődik a piac, most kezd lendületet venni a műanyaghulladékok feldolgozása. Magyarországhoz képest körülbelül húsz év a lemaradás, ami egy magyarországi cégnek jó lehetőséget ad, hogy még idejében beszálljon az üzletbe.

Tervezés alatt vannak olyan megaprojektek, amelyekben a magyar vállalatok is jelentős szerepet vállalhatnak. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a szerb-magyar gazdasági kapcsolatokkal összefüggésben többször elmondta, akik a Vajdaságban akarnak maradni, az 50 milliárd forintos program kitapintható és nem csak retorikus támogatást jelent, vagyis esély van új munkahelyekre, a fiatalok helyben tartására. Csantavérről, ahol a Rolló Kft. vajdasági üzeme működik, nagyon sok fiatal vándorolt el, szinte a falu negyede, de most úgy látszik, hogy a magyarországi támogatások visszafordíthatják a negatív demográfiai folyamatokat is.

Az emberek nem elmenni akarnak, hanem itt maradni, dolgozni, családot alapítani! Ehhez eddig érthető, elfogadható, kitapintható és a bőrünkön jól érezhető terve csak is a jelenlegi magyar kormánynak van!

Nekem és sokunknak nem mindegy, hogy hogyan alakulnak az április nyolcadikai választások!

Igen, keresztény Európát akarok, én, mint katolikus pap nem is akarhatok mást, és még inkább azt szeretném, hogy vajdasági magyar honfitársaim itthon tervezzék a jövőjüket, mert az én itt létemnek is csak így van értelme.

Ebben szeretnék én is mindent megtenni! Jelenleg annyit tudok lépni, hogy a szavazásra bátorítok mindenkit és én magam is ott leszek, leadom szavazatomat!

Nem csak elvi kérdésekről van szó, rólunk és délvidéki létünkről is szól a dolog!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon