Trump a bokszzsák, és az demokrata szleng visszatérése

Joe Raedle / Getty Images

Joe Biden szónoklatát hallgatom az ABC Newson, ahol Merrick Garland bíró-főügyészét mutatta be. Úgy látom, hogy mindenki tévedett, amikor Joe Bidenről azt hitte, hogy egy feledékeny vénember. Az sem igaz, hogy nincs benne szenvedély, az pedig igaz, hogy szilárdan tud képviselni érdekeket, és hosszan és keményen tud beszélni.

Január 6-án nem tudjuk ki szervezte meg, de Biden ellen tüntettek a Capitol Hillen, sőt be is hatoltak, és halálos áldozatok is voltak. Végül az egészet visszaverték. Trump egyes üzeneteit cenzúrázták, így kamatostul adták neki vissza azt, hogy egyeseknek nem akart nyilatkozni elnöksége idején.

Biden cseppnyi kételyt sem hagyott, ott folytatja, ahol Obama hagyta abba. A lázadókról azt mondta, hogy belső terroristák, és hogy meggyalázták a törvényhozás épületének szentségét (igen, ezt a szót használta: szentségét). Mindezért Trumpot nevezték meg bűnösként, amit azzal is megtoldottak, hogy eddig is átgázolt a törvényes kereteken.

Ezután végtelennek tűnő beszédbe kezdett, amelyben a törvények hatalmát emelte ki, hogy senki sem állhat felettük, hogy a legfelsőbb bíróságon hiába voltak Trump emberei, a törvények győztek. Szabályosan felmondta a leckét, hogy az amerikai elnök nem uralkodó, hanem szolgálója az államnak, és ő, Biden az első, aki aláveti magát a törvényeknek. Mindezt rövidebben Garland is megismételte.

Közben egyesek az alkotmányra hivatkozva előbb el akarják venni Trump (az alkotmány 26-os kiegészítése értelmében) hatalmát, mert az instabil és veszélyes, ebbe még azt is belevették, hogy a nukleáris erő feletti kontroll is a kezében van.

Nancy Pelosi még 6-án este arról beszélt, hogy Trump szervezte a Capitol Hill elleni támadást. Arról senki nem beszél már, hogy Trump jóval ez előtt kijelentette, hogy békésen átadja a hatalmat.

 Azt hiszem, január 7-én új reggelre ébredtünk, és 8-a a másik napja annak, hogy a demokraták visszavették az összes politikai hatalmat. Georgiában is nyertek egy szenátusi posztot a demokraták, így a szenátusban is fele-fele arány lesz, ami a mostani felállásban a demokratáknak kedvez. Egyedül a legfelsőbb bíróságban van republikánus fölény, de a jelen állás szerint egy ideig nem is fognak eljutni odáig az ügyek.

                Az USA rendszerének a gyengesége az, hogy ilyen gyorsan ilyen nagy fordulatok szemtanúi vagyunk. A világ nagy érdeklődéssel várja a fejleményeket.

Azt hiszem, hogy sok illúziónk nem lehet. Biden az ellenkezőjét fogja csinálni, mint Trump. Nem fogja visszahozni az amerikai tőkét azért, hogy az USA-ban legyen munka, és olyan intézkedéseket hoz, amelyek rövid távon népszerűek lesznek az USA lakossága többségének.

Európa már rég gratulált Bidennek, sőt Merkel sietett is elítélni a tegnapi megmozdulást.

Arról sem lehet illúziónk, hogy ismét előkerül a politikailag korrekt beszéd témája, és a törvények hatalma, ami európai politikai szlengre lefordítva a jogállamiság kérdése. Európában az USA stratégiai partnere Lengyelország, ez biztos így marad Biden idejében is, azonban az Európai Parlamentből a jogállamiság kérdéseinek nyomása még erősebb lesz. Ennek Magyarországon is lesz hatása.

Legfőképp pedig visszatérnek a Bill Clinton és Obama idején hajtogatott szövegek, miközben a világ egyes részein növelni fogják a hatásukat, sőt, ha kell, katonailag be is avatkoznak. Biden győzelme és az őt támogató pénzügyi gigászok, nem kérdéses, hogy Magyarországon a Gyurcsány mesterkedésével összehozott koalíciót támogatják majd, és az sem, hogy Szerbia négy pilléres külpolitikáján (EU, USA, Kína, Oroszország) is változtatni akarnak, ezen kívül Koszovó kapcsán is Trumptól eltérő politikát folytatnak majd.

A legfontosabb viszont az, hogy a világ érett lenne egy jókora változásra, mert fenntarthatatlanul működik, de úgy néz ki, hogy Bidennel nem fogunk előre lépni. Ellenben sok jótanácsot, vagy kioktatást fogunk hallani tőle.

Január 7-én tehát új korszakra ébredtünk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon