Sztrájktól a virágcsokorig

Március 8-a a nemzetközi nőnap ünnepe, a nők iránti tisztelet és megbecsülés napja. Ilyenkor a férjek, apák és kollégák virággal kedveskednek a nőknek, de hasonlóan a Valentin-naphoz, ilyenkor is előkerülnek a finomabbnál finomabb édességek. A nemzetközi nőnap azonban egy igen hosszú folyamatnak, egy kitartó küzdelemnek a végeredménye.

1866 szeptemberében a Nemzetközi Munkásszövetség első kongresszusán szólalnak fel először a nők, a munkához való jogukról, és arról, hogy nem csak a tűzhely mellett képesek gyereket nevelni. Ennek hatására egyre többen kezdtek tüntetni és felszólalni azért, hogy a nők szavazhassanak és dolgozhassanak. New York utcáin közel negyvenezer textilipari munkásnő indított sztrájkot az emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért.

Az 1889-ben Clara Zetkin a II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson vetette fel, hogy minden évben rendezzenek világszerte nőnapot. Beszédében hirdette még a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.

1910–ben határoztak először arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak, aminek hatására 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban a világon először ünnepelték meg a nemzetközi nőnapot.

1917. március 8-án Oroszországban a nők kenyérért és békéért tüntettek. Ettől függetlenül, egyéb okok miatt II. Miklós cár lemondott, megalakult a polgári kormány, amely szavazójogot biztosított a nőknek – így vált véglegessé a nőnap dátuma.
Magyarország 1913-ban csatlakozott a nőnapi felhíváshoz, akkor még szórólapok osztogatásával népszerűsítették az eseményt. 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek, a Rákosi korszakban, majd pedig a Kádár érában is a nők ünneplése március 8-án kötelezővé vált. A rendszerváltást követően, a március 8-ai nőnap elveszítette munkásmozgalmi eredetét, és helyette a virágajándékozás kezdett dominálni egészen napjainkig.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlése 1977-ben nyilvánította hivatalos ünneppé március 8-át.

Mára már Magyarországon főként „csak” virággal és édességgel lepik meg a hölgyeket, vannak azonban olyan országok, ahol ez a nap munkaszüneti nap is egyben. Ilyen például Oroszország, Afganisztán, Ukrajna vagy épp Vietnam. Egyes államok esetében csak a nőknek a kiváltsága a munkaszüneti nap, mint például Kínában, Madagaszkáron, Nepálban. Bulgáriában és Romániában március 8-a egyúttal az anyák napja is, míg Olaszországban sárga mimózaágakat adnak a nőknek az édesség és a kedveskedés mellé.

Ünnepeljük hát meg őket,
– tőlük csodás a világ,
legyen apró figyelmesség
számukra pár szál virág.”

(Aranyosi Ervin: Március 8. Nőnap)

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon