"Sándor, az angyal itt áll maga mellett."

Felemelő és megtisztelő volt jelen lenni november 30-án, A magyar tudomány ünnepén,  Budapesten, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara által megrendezett konferencián. A találkozó címe magában rejti a főiskolai kar szellemiségét, Pető András személyiségét: Emberközpontú tudomány a konduktív nevelés gyakorlatában. Igazi Kárpát-medencei élmény volt, vagy ha nagyon érzelgősen szeretnék fogalmazni valódi világraszóló magyar érzés kerített hatalmába.

Túl a szakmai előadásokon, melyek világszínvonalúak volta, hangulata, érzésvilága a konferenciának emberarcú volt. Az előadások témája pedagógus szemmel is elgondolkodtató volt. Ahogyan megszoktuk a Petősöktől, rendhagyó módon szervezték és bonyolították le a találkozót.   Az előadások a konferencián a mindennapi életet és a gyakorlatot szolgálták:

  • Múltban a jelen ( Dr.Biró Katalin)
  • A gyógyítás művészetétől a konduktív pedagógiáig. Pető András szellemi pályaíve ( Dr. Schaffhauser Franc)
  • Új kihívások és lehetőségek a konduktorképzésben (Dr. Tenk Miklósné dr.Zsebe Andrea)
  • Egész-volt a tökéletlenségben: Fejezetek az egészség nem-mechanikus  felfogásának történetéből (Balog Brigitta – Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem)
  • Az intendálás idegélettani alapjai ( Dr. habil. Kelemen Anna)
  • A testmozgás és a sport lehetőségei megváltozott teljesítőképességgel élő emberek számára (Sáringerné dr.habil. Szilárd Zsuzsanna)
  • Pető és módszerének helye és szerepe a magyar tudományban, avagy egy hungarikum szokásos odisszeája (Dr. Forrai Judit)

És valóban a Pető-módszer 2006 év elején lett az első szellemi hungarikum, ami nem kézzelfogható termékre vonatkozik, hanem egyfajta – Pető András nevéhez kötődő – pedagógiai módszerre, ami már világszerte elismert.

Nem mellékes a magyarság szempontjából, hogy a Kárpát-medence elcsatolt területein is erőteljesen megjelent ez a módszer, köszönve a magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor  Alapkezelőnek.

Erdélyben az Erdélyi Református Egyházkerület keretén belül indítottak képzést és nem véletlenül a konferencia  védnöke Kató Béla erdélyi püspök volt. A Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács vállalta fel ezt a küldetést. Kárpátalján, Felvidéken és még Muravidéken is nagy terveket sző a Pető Kar.

Az intézetben dolgozók meg akarják mutatni az idegrendszeri eredetű mozgásszervi panaszokkal küzdő betegeknek a teljes élethez vezető utat, aminek módszerét a Pető Andrásról elnevezett intézetben oktatják és alkalmazzák.

A módszer alapgondolata, hogy az idegrendszer a károsodás ellenére is rendelkezik tartalékokkal és új kapcsolatok kiépülésének a lehetőségével, amelyek a megfelelő tanulási és tanítási módszerekkel előhívhatók. Emiatt a konduktív elnevezés, ami rávezetést jelent.

Pető a gyerekek kezelésén túl felnőttek rehabilitációjával is foglalkozott. Ennek alapja pedig, hogy az agy plaszticitása a gyerekkor elmúlásával is megmarad, tehát még súlyos sérülés esetén is van lehetőség új kapcsolatrendszer kiépítésére és bizonyos fokú regenerálódásra.

Pető András 1967. szeptember 11-én hunyt el, a születése napján. Nem csak ez az érdekesség róla, hanem több anekdota is kering róla. Mindenki tudta, hogy „nehéz” ember.

Amikor Márai Sándoron eluralkodott a depresszió, és úgy döntött, soha többet nem ír, kollégái elküldték hozzá Pető Andrást.

Bár személyesen nem ismerték egymást, Pető mégis elment az író lakására. Márai feküdt az ágyon mozdulatlanul, és kijelentette, hogy csak akkor hajlandó felkelni és újra írni, ha az Isten leküldi egyik őrangyalát és az személyesen megkéri rá.

Erre Pető, aki szépen megtermett ember volt, elbődült Márai ágya mellett: "Sándor, az angyal itt áll maga mellett."

Erre Márai azonnal felkelt és újra dolgozni kezdett.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek