A saját otthon biztossága

Horváth Jolán és István, Szenttamás – Házvásárlás

Horváth István és Horváth Jolán mindketten tősgyökeres szenttamásiak. A szorgalmas, két lánygyermeket felnevelő házaspár 2018-ban pályázott a Prosperitati Alapítványnál. A nyertes pályázat nyomán régi álmuk teljesült, több mint egy évtizednyi házbérlés után most lett egy saját házuk. Elmondásuk szerint nagyon hálásak mindezért, annál is inkább, mert saját otthonuk biztosságában tovább tudnak tervezni. Mindketten munkahelyen dolgoznak, de foglalkoznak állattenyésztéssel is és dédelgetik egy kisvállalkozás nyitásának ötletét. Minderről Jolán mesélt:

  • Mi volt a motiváció, ahhoz, hogy saját házat vásároljanak?

Hosszú éveken át házbérben laktunk, a két lányunkkal együtt, mostanra már mindketten a saját családjukkal élnek. Régi, kedves tanáromtól hallottunk a házvásárlási pályázati lehetőségről. Egy jó barátnőm javasolta, hogy érdeklődjünk a szomszédjában lévő ház iránt, hátha eladó. A tulajdonos eleinte nem állt kötélnek, de később meggondolta magát, sőt ő segített végül a pályázati dokumentáció elkészítésében is.

2018- ban nyújtottuk be, nyertük meg a Prosperitati- pályázatot. A legnagyobb motiváció az volt, hogy végre saját házban élhetünk majd. Őszintén szólva nagyon sokat jelentett, hogy sikerrel jártunk a Prosperitati Alapítvány pályázatán és megvehettük a házat. Jómagam örömömben sírva is fakadtam, hiszen ilyen mértékű segítséget ritkán, vagy soha nem kap az ember élete során. Végtelenül hálásak vagyunk Magyarország Kormányának, hogy nem mondanak le rólunk, az itteni magyar érdekképviseletnek is csak köszönni tudjuk, hogy kiállnak a vajdasági magyarságért.  

 

  • Hogy néz ki az új otthon, a telek, illetve milyenek a dolgos mindennapok?

A férjem és én is állandó jellegű munkaviszonyban vagyunk. Ő Szabadkán, egy építkezési cégnél dolgozik, jómagam pedig egy itteni maggyárban kaptam állást.

A telek, amit megvásároltunk 990 négyzetméteren terül el, ebből úgy 500 négyzetméter egyelőre szabad terület. Terveink között szerepel, sőt már el is kezdtük a kivitelezést, hogy állattenyésztéssel is foglalkozzunk. Lassan haladunk, ahogy a lehetőségeink engedik, jelenleg van már egy anyakocánk és hízókkal is rendelkezünk. A kertbe ültettünk kukoricát, amely az állatok etetését szolgálja. Szeretnénk még építkezni, helyet készíteni a majdan bővített állatállomány részére. Továbbá kialakítottunk egy gyümölcsöst is a telken, termesztünk körtét, barackot, almát, nektarint.

A házon belül van hálószobánk, egy vendégszobai és gyerekszobai funkciót egyaránt betöltő helység- az idősebb lányomék, akik Bácsföldváron élnek, de gyakran hazalátogatnak hétvégére, különösen hasznát veszik ennek, arról nem is beszélve, hogy nagy örömünkre úton van az unoka, kell a hely a házban. Továbbá van még konyhánk, kamránk, fürdőszobánk, nappalink, nyári konyhánk.

A közeljövőben szeretnénk kibővíteni a nappali szobát, a fürdőszobát pedig áthelyezni.

  • Milyen egyéb fejlesztési terveik vannak, szeretnének- e ismét pályázni?

Mindenhez idő kell, lassan haladunk előre. Mindenesetre rengeteget számít és felbecsülhetetlen alapot ad a saját otthon biztossága. A férjem, István érdekelt a famegmunkálás területén is. Tervei között szerepel egy ilyen jellegű vállalkozás alapítása, asztalosmunkát szeretne végezni egy saját cégen belül. Biztos, hogy megragadjuk a lehetőséget és ennek érdekében pályázunk majd ismét a Prosperitati Alapítványnál – hallottuk a szenttamási Horváth Jolántól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon