Pető újratöltve

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára bárhol is jár, hangsúlyozza, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett annak érdekében, hogy a határontúli magyarok érezzék, hogy van egy olyan felelős kormányuk, amely az ő sorsukkal is foglalkozik. Ezt nap mint nap tapasztaljuk is. Olyan rendszerek lettek kidolgozva és beépítve a hétköznapjainkba, melyek ma már természetes velejárója a kisebbségi létnek. Gondolok itt a Magyar Nemzeti Tanács oktatási programjaira, kulturális fejlesztéseire, vagy a Prosperitati Alapítvány szerteágazó tevékenységére. A Vajdasági Magyar Szövetség átfogó és nemzetben gondolkodó politikája meghozta gyümölcsét.

Az idei év ékes példával is elöljáró. Zentán ez év márciusában először megtartották az egész világot behálózó és népszerű konduktív fejlesztési program tanácskozását, mely a Kárpát-medence több helyszínén is megvalósul. A konduktív fejlesztési program eddigi sikereit összegző konferencián jelen határokon átívelő együttműködéseknek, az összetartozás igazi tudatosításának, hiszen ezzel a szolgálattal, a sérült emberek megsegítésével tesznek a legtöbbet azért, hogy a társadalom, s ez esetben a Kárpát-medencei magyarság ne tömeggé silányuljon, hanem közösséggé nemesedjen. A vendégek a Vajdaságból, a határon túli területekről pedig további koordinátorok hozták el tapasztalataikat és mesélték el eddigi eredményeiket. A Felvidékről, Erdélyből, a Partiumból, és Kárpátaljáról érkeztek résztvevők a tanácskozásra.

Az elmúlt öt évben már 1472 gyermekkel és felnőttel foglalkoztak a Kárpát-medencében. De a konduktív pedagógia akkor az igazi, ha a szülőkkel, a hozzátartozókkal is foglalkoznak.  A családtagokkal együtt így 2022 résztvevője volt 2014 óta a programnak.

Valóban nagy siker ez, több szempontból is. A Nemzeti Összetartozás Évében az elszakadt területek együtt tanácskoztak, osztották meg gondolataikat, beszéltek mindennapjaikról, szervezési nehézségeikről, de ugyanakkor felemelő pillanataikról is. Ugyanakkor személyesen is megismerhették egymást, megtapasztalták a személyiségek varázsát.  Újra megélhettük, hogy együtt erősebbek vagyunk, egy a nemzet és a gondolkodás.

A járványveszély enyhülésével újraindul a Pető-program, ez fontos, mert szükség van rá. Kell a bátorítás, kell a segítség. A magyar állam gondoskodik minden egyes magyarról légyen az bárhol a világban. Ez a nemzetben való gondolkodás.

Sikeresen találkozott a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának hosszú távú támogatása a Magyar Nemzeti Tanács programjával. A program lényege, hogy a segítségre vágyó emberek mindennapjaihoz hozzárendelve hozzon változást a saját maguk és a családtagjaik életében.

Ettől nemesebb célt nem is tűzhetett volna lobogójára a tanácskozás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon