Pető újból

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai, konduktorai olyan 0-tól 99 éves korú személyeket mértek és szerveztek számukra foglalkozásokat, akiknek központi idegrendszerük veleszületetten vagy szerzetten sérült. Felnőtt korban az inkább egyre gyakrabban előforduló szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke utáni állapotban lévő személyekkel foglalkoztak, gyermek- és csecsemőkorban pedig inkább agyi károsodással születettekkel, akik mozgásukban korlátozottak.

A kurzusok a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, a Magyar Kormány támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel közösen valósult meg.

A résztvevők száma 2016-ban 25 személy volt, 2017-ben 50, 2018-ban pedig 129 személy vett részt a kurzusokon. 2019-ben 73 személyt emeltünk be, míg 2020-ban Zomborban 14, Zentán pedig 21 fővel dolgoztak a konduktorok.  Ez összességében 312 személyt jelent.

Az elmúlt öt évben összesen: babás, mamás csoport- 11 alkalommal került megszervezésre, a felnőttek - stroke utáni állapota 10 alkalom, parkinsonosok - 9 alkalom, fiatal felnőttek - 6 alkalom, iskoláskorúak, alsósok – 5 alkalom sclerosis multiplexszel - 3 alkalom. Az elmúlt időszakban összesen 44 csoport kialakítására került sor. A szűrések, melyek biztosítják a folyamatos munkát, szinte egész Vajdaság területén zajlottak, ahol a magyar közösségek jelen vannak. Az eltöltött napok száma 2014-től 2019-ig, 728 nap, a konduktorok létszáma pedig 46 volt. Ez összesen több mint 300 személy szűrését jelenti az elmúlt hat év alatt.

A Pető módszer meghonosításában a terepen végzett munka, az egyéni találkozások nagy segítséget nyújtanak, hiszen olyan munkáról van szó, mely személyes és egyéni.

Abban, hogy ez sikeresebb legyen, szükség mutatkozik arra, hogy minél szélesebbkörű feltérképezésre kerüljön sor, kihangsúlyozva a szórványban élők megsegítését. A csoportok kialakítása mindig változó, alkalmazkodtunk a helyben megfogalmazott igényekhez. Igyekeztek a szervezők mindig babás, vagy iskolás csoportokat alakítani, de fontosnak tartották az agyvérzés utáni állapot beemelését, a Parkinson-kór tüneteivel küzdő személyeket és a multiplex szklerózisos személyek csoportjait is.

A 2020-as év a Pető-módszer vajdasági alkalmazásában is változást hozott, áttért az online térbe a kurzus, ami újabb lehetőségeket nyitott meg. A közösségi törődés újabb kapujai nyíltak meg.

Mert szükségünk van törődésre, szükségünk van ebben a helyzetben is arra, hogy másokra figyeljünk és vigyázzunk egymásra.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon