Paskó Csaba az István Nádor lillafüredi Borlovagrend tagja lett

Jótékonysági Gálavacsora és az új borlovagok eskütétele és felavatása volt tegnap a lillafüredi Palota Hotelben

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend immáron 17. alkalommal újra megrendezte a Jótékonysági Gálavacsorát, ezúttal 2016. november 26-án, szombaton a Lillafüredi Palotaszállóban. Ezen az eseményen mindig nagy létszámban vesznek részt a Magyar Borrendek Országos Szövetségének tagjai, de itt vannak a határon túli borlovagrendek képviselői is.

Az idén Paskó Csabát római katolikus papot, karnagyot, zenepedagógust és szakácsot, vele együtt Nyári Károly zongoraművészt, zenészt érte az a megtiszteltetés, hogy a lillafüredi István Nádor Borlovagrend tiszteletbeli tagjai közé vették fel, és ünnepi ceremónia keretében borlovaggá ütötték őket.

Hasonlóan az előző évekhez, idén is jeles személyeket avattak borlovaggá, akik elsősorban is munkájukkal, sikeres borászatukkal keltették fel a szakma,vidék figyelmét. A tagok nem csak borászokat, de tiszteletbeli tagokat is avat minden évben. A borlovagok és tiszteletbeli borlovagok elsődleges feladata a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása, és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése akár direkt vagy indirekt módon.

A borvacsora ételei Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a Hotel Palota konyhafőnöke és Paskó Csaba római katolikus pap, egyben szakács receptjei alapján készültek.

A finom ételek mellé az ország legjobb borászai kínálták az év legkifinomultabb, legjobban az ételekhez simuló, igazán sikeres boraikat.
Az ünnepélyes borlovagokat megszólító évzáró rendezvény rendkívüli műsorral és vidám hangulattal kényeztette az ország távoli részeiből is ide érkezett vendégeket. Többek között fellépett a mohácsi Dunavkinje tamburazenekar és Nyári Károly zeneművész.

 

1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Céljuk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.
 

Czupper András a borlovagrend nagymestere Paskó Csabával tavasszal ismerkedett meg, amikor az Arany Bárány rendkeresztet vette át egy rangos erdélyi gasztronómiai fesztiválon. Az Arany Bárány rendet, ami a magyar gasztronómia nagykövetévé avatta Paskó Csabát az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend adományozta. Tegnap pedig az István Nádor Borlovagrend Lillafüreden Magyarország egyik legpatinásabb és legszebb helyén található szállójában, a Palota Hotelben tagjai közé fogadta, és jóllehet Paskó atya nem elsősorban borász, főleg pedig nem tokai borász, ahogy Nyári Károly zeneművész sem az, de tiszteletbeli tagként viselik a borlovagrend titulusát a magyar gasztronómiában, a minőségi magyar borok és ételek jó hírének ápolásáért Magyarországon, Kárpát-medencében és szerte a világban.

Az István Nádor Borlovagrend tagjai között üdvözölheti korábbról Farkas Bertalan úrhajóst, Benkő László zenészt (Omega), Dr. Benkó Sándort a Benkó Dixilend vezetőjét, Benke László olimpiai mesterszakácsot, és még sok olyan művészt, tudóst és közéleti személyiségeket, akik mindig is a magyar boroknak és mára már világhírű magyar gasztronómiánk nagykövetei voltak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon