Otthonteremtés – természeti, ihlető környezetben

Salamon Vencel Valentina, Erzsébetlak- Házvásárlás

Salamon Vencel Valentina képzőművész, kosztümtervező és rajztanár. Egyedülálló édesanyaként vett részt sikeresen a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatán. Ennek köszönhetően házat és telket vásárolhatott Erzsébetlakon. Elmondása szerint ezzel egyik fiatalkori álma vált valóra. Természetközeli, majdhogynem tanyasi otthont biztosított gyermekei és saját maga számára. A Császár- tó, a Bega és Tisza torkolatvidéke idilli környezetet biztosít a művésznő alkotói tevékenysége és természetkedvelő családja számára is. Minderről Valentina lelkesen mesélt:

  • Hogyan talált rá az ideális otthonra, környezetre?

Olyan módon találtam rá az erzsébetlaki házra, hogy valójában menekülni szerettem volna a városból és Erzsébetlakról tudtam eddig is, hogy egy nagyon szép kis falu.

Egy délutánon fogtam magam és elkocsikáztam a településre. Az ottani ismerőseimnek hála, viszonylag könnyű volt házat találni. Mindenek előtt eljátszottam a gondolattal, hogy jó volna egy hétvégi házra vagy műteremnek való épületre találni. Végül megfogalmazódott bennem a szándék, miért is ne laknék állandó jelleggel Erzsébetlakon!? Egyedülálló anyaként eredményesen megpályáztam a házvásárlást a Prosperitati Alapítványnál A szüleim ismerőseinek házát vettem meg.

Tulajdonképpen nagyon régóta, úgy tizennyolc éves korom óta szeretnék tanyán élni, ez nem éppen tanya, de a legközelebb áll, ahhoz az ötlethez, ami anno megfordult a fejemben. A másik döntő szempont számomra az volt, hogy a ház környéke védett terület, a Császár- tó, a Bega meg a Tisza torkolata miatt, ez mind nagyon közel van a megvásárolt házhoz, telekhez. Mindig is arra gondoltam, hogy egy természetes és tiszta környezetben szeretnék élni. Úgy véltem, ilyen helyen biztosan nem fognak majd hajógyárat vagy egyéb ilyesmit építeni, hiszen mégiscsak védett terület, meg nincs is rá igény nagy beruházásokra, mert ez egy elszigetelt hely, innen nincs további út, csak a Bega, a Tisza meg a tavak vannak…

  • Hogyan néz ki az épület és a környéke?

Egy igazi falusi, szép nagy, hosszú telek, a kaputól baloldalra nyúlik a ház, a telek többi része pedig udvar, kert és növények, továbbá néhány egyéb jellegű melléképület. Magam is kertészkedem, de nagy segítségemre van ebben a fiam, aki szintén imádja a természetet, a növényeket, tavat is létesített, már beleköltöztek a békák, a siklók, a madarak. Leszállnak az udvarba a gólyák, füvet gyűjteni a fészekhez, sünik is bejárnak, barátkoznak a kutyákkal, szóval természetes és idilli a környezet.

 

A házat felújítottuk, egyes dolgokat újra kellett építeni, kissé megváltoztattuk a belső teret is. A régi típusú falusi gang helyett van két szoba, a ház közepén egy hosszú folyosó, nappali, ebédlő, konyha, kandalló, szobák a gyerekek számára és természetesen magamnak is, fürdőszoba, továbbá műterem, egy óriási terasz, tetővel, kicsit távolabb egy nyitott terasz, amely egy ólból lett kialakítva és van még fáskamra is. Az istállóból, amely szintén a ház része volt, alakítottuk ki a műtermet. Négy nagy ablak van rajta, világos a tér, az alkotómunkámnak teljesen megfelelő a helység.

  • Milyenek a mindennapok egy ilyen álom-helyen?

A nyári napok alkotással, házimunkával, kertészkedéssel telnek. Ősztől, amikor majd megkezdődik a tanítás, akkor nyilván más ritmusban zajlik majd az élet. Általános iskolában és középiskolában is tanítok, a lányom egyetemen oktat, a fiam felsőoktatási tanulmányokat folytat, ebből adódóan bejárunk majd rendszeresen a városba.

  • Egyedül készítette el a pályázati dokumentációt, illetve vannak- e további bővítési, pályázási terveik?

A pályázás folyamata nem volt egyszerű, de magam csináltam végig.

Volt és van egyéb ötletünk, pályáztunk is, sajnos ezzel nem jártunk sikerrel. Nem adjuk fel, művészturizmussal szeretnénk foglalkozni.

Tervünk a tetőteret kialakítani, vendégfogadás céljára. Olyan körülményeket szeretnénk teremteni, hogy művészek látogathassanak ide, alkotótevékenységet végezni a páratlan természeti környezetben, a falusi vendégszeretet élvezve. Komoly piackutatást végeztünk és kiderült, minderre nagyon is van igény. Nem adjuk fel, egyéb fórumokon is próbálkozunk a pályázással a jövőben. Nagyon jó dolog és hálásak vagyunk érte, hogy itt ez a ház, hogy lakhatóvá tehettük. Építgetjük, szépítgetjük tovább

- hallottuk az erzsébetlaki művésztől, Salamon Vencel Valentinától.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon