Ott lenni, részt venni, részesévé válni

Vajdaságban alig lehet olyan települést találni, ahol tavasszal és nyáron, de még javában ősszel is, valamilyen ünnep, évforduló vagy épp valamilyen helyi jellegzetesség apropóján ne rendeznének vagy szerveznének ünnepséget, fesztivált, összejövetelt. Legyen az falu- vagy templombúcsú, a település napja, főzőverseny, tök- vagy palacsintafesztivál, kultúresemény vagy épp gyermekfesztivál. A felsorolt példák mind-mind a közösségért, az emberekért, azaz értünk vannak.

Manapság reneszánszukat élik a fesztiválok, de a közösségi élet és szórakozás egyik nélkülözhetetlen alapjává is nőtték ki magukat. S nyilván a program, illetve a rendezvény végén, de van, hogy már rögtön az elején, témába kerül, hogy vajon ki áll az egész mögött?! Ki az az egyén, szervezet vagy épp önkormányzat, aki életre hívja, megszervezi és persze lebonyolítja ezeket az összejöveteleket. Nyilvánvalóan, a szervező kiléte mellett hamar az érdeklődés középpontjába kerül az adott személy vagy épp szervezet pártpolitikai hovatartozása, irányultsága is, ami ebben az esetben a háttérbe kellene, hogy szoruljon. És azt hiszem ebben mindannyian egyetérthetünk.

Az egyszerű ember számára nem a szervező párpolitikai hovatartozása a lényeges. Nem is szabad, hogy az legyen. A hétköznapi egyszerű ember a rendezvény által nyújtandó programot és a szórakozási lehetőséget keresi. Halmozottan érvényes ez a gasztronómiai vagy épp a gyermekfesztiválok esetében. Az emberek főként a szórakozást, a jó hangulatot, a közösségi élményeket, a beszélgetéseket és a találkozásokat várják, távol a politika vagy egyéb hovatartozás fürkészésétől.

Ennek tudatában és ezért kell minél többünknek részt vennie a hasonló eseményeken. Akár kultúrműsorról, szórakozásról vagy épp gyermekekkel való foglalkozásról legyen is szó. A jelenlétünkkel, a részvételünkkel, de még inkább a hozzászólásainkkal, meglátásainkkal (ami alatt nem feltétlenül az állandó elégedetlenkedés értendő) lehetünk a közösség igazi réztvevői. Mert így kell és csak így is lehet közösséget építeni és a jövőt megszilárdítani.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon