Öt ismert ember petíciója – menekültek mellett, vagy ellen?

Wikipédia

A magyar népnek meg kell tanulni összefognia.

Elkeseredek és szomorú vagyok akkor, amikor fontos egyházi, vagy médiaemberek válnak ki és az elsőre „jó” szándékú nyilatkozataikkal ütnek (üthetnek) rést az összefogáson. Gundel Takács Gábor, vagy Beer Miklós püspök úr is tudhatják, hogy sokat veszítettünk a történelemben akkor, amikor népünk külön utakon kezdett járni, amikor nem az összefogás, hanem az egyéni önös meggyőződések kerültek előtérbe. Individualizmus szemben a közösséggel még ha humánus töltetű is a szándék. Különösen is fontosnak tartom ezt kimondani ma a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, amit Szent István örökségeként a magyar katolikusok ünnepelnek szerte a világon. Szent László bölcsessége jut az eszembe.

A magyar nép ennyire világos és jó ügyet már régen nem képviselt nem csak nemzetünk, de egész Európa érdekében. Mennyire fontos kiállni és ezeket az érdekeket megvédeni, és ez nem csak az egyház érdeke! Végre a politika és az egyházak, a történelmi egyházak a sorsalakító nemzetpolitika, keresztény értékrend útjára lépve haladunk előre, ezzel is biztosítva saját és a következő felnövekvő generációk jövőjét. Mindannyiunk érdeke, legalább is azoknak, akik Magyarországban, magyarságban és Istent szerető, tisztelő magatartási formákban, nem naivan önfeladással gondolkodunk önmagunkról.

“Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait! Ezzel a címmel fogalmazott meg petíciót öt ismert ember” – írta meg a 444. Beer Miklós váci püspök, Veiszer Alinda tévés műsorvezető, Hajós András zenész-tévés, Gundel Takács Gábor tévés és Gégény István hitoktató, a Szemlélek blog elindítója.

“A petíció nyilvánvaló reakció a legális papírokkal rendelkező menekültek nyaraltatása ellen erőszakosan fellépő őcsényiek, illetve az őket támogatók, illetve a mások elé példaként állító Orbán miniszterelnök esetére” – fogalmazta meg a 444.

Na, töröm a fejem, hogy akkor miről is szól ez a petíció?

„Mi, ennek a petíciónak az aláírói olyan országban akarunk élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekszünk megoldani. Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok. Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak.”

A petíció megfogalmazói jelzik, hogy nem a menekültek ellenőrizetlen beengedése mellett vannak, és a kerítéssel sincsen problémájuk:

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait. Az elmúlt napokban ezt az intézményt érte olyan támadás, amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti.”

Az aláírók ezt egyfajta spontán, humánus civil mozgalom alapjának szánják a petíciót.

„Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek.”

Megdöbbentem a számomra nagyra értékelt emberek felszólalásán. Nem azért mert nem egyezem a megoldások folytonos keresésével, hanem mert okot adhat ismét egy félreértésre, az összefogás esetleges finom széthangolására. Igaz csak finoman, de némi felhang van ebben az ötös fogat által kivált és megfogalmazott petíció gyűjtésben. Még akkor is, ha a jó szándék vezérli is sokunkat, még akkor is ha nem ellene, csak kiigazítva a meglévőt próbálunk látni és láttatni, most még is az összefogásra kell minden erőnket és figyelmünket összpontosítani. Senki félre ne értsen, nem az emberségesség ellen vagyok, de ne adjunk még csak lehetőséget sem a félreértésre egy olyan ügyben, ami ma HANGSÚLYOZOM, nemzeti ügy, magyar ügy, európai ügy! Keresztények halnak meg nap-mint nap, nem babra megy a játék akkor, amikor indulatok szabadulnak el. Egyezem azzal, hogy az ellenőrizetlenül beengedett/beszökött iszlám migránsok életkortól függetlenül keresztény ellenesek és minden felvetés ellenére integrálhatatlanok. Ezt kell tudnia mindenkinek, aki nem szeretne felesleges problémákat generálni Magyarországon. Arról meg ne is beszélve, hogy hivatalosan befogadott menekült gyermekek üdültetése nem civilek feladata.  Fogjunk össze!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon