Orbán Viktor a miniszterelnök

Pásztor István gratuláló levele

MTI

A Vajdasági Magyar Szövetség és a magam nevében tisztelettel és örömmel gratulálok Önnek miniszterelnökké választásához.

Ha számokhoz viszonyítjuk a rendszerváltás óta eltelt évtizedek választási eredményei tükrében felálló kormányokat, akkor a negyedik Orbán-kormányt, a Fidesz-KDNP harmadik kétharmados parlamenti többségét kell kimondanunk és azt is, hogy a külhoni magyarok második alkalommal vettek részt az anyaországi parlamenti választásokon.

A számok nagyszerűek. A hangulat kitűnő azóta is, hogy április 8-án bejelentette: győztünk.

A számok igazat mondanak, és a hangulat kitűnő, mert a választási éjszaka óta eltelt egy hónap alatt mindenkihez tudott és akart szólni – ha máshogyan nem, akkor a demokrácia alapját jelentő ellenvélemények kifejezésre juttatásának biztosításával.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Amikor négy évvel ezelőtt éppen ezen a napon, május 10-én megválasztották Önt miniszterelnöknek, azt írtam, hogy a miniszterelnök szavait, beszédét reménykedve, hittel hallgatják sokan. De kételkedve, más eszméket követve, más meggyőződés szerint politizálva is hallgatják. És mindenkihez szólni kell. Akkor sem volt könnyű a helyzet, ami azóta csak fokozódott, mert sokan fokozni kívánták, az együttműködés helyett. Az elmúlt négy év és az idei választási eredmények azt bizonyították, hogy Ön mindenkit megszólított. A mostani események, az elmúlt néhány nap tüntetésekkel kapcsolatos történései pedig azt is megmutatták, hogy a megszólítás inkább tud frusztráló lenni. Egyszerűbb lenne a kizárólagosság. Abban otthonosan mozognának mindazok a kevesek, akik magukat a többségnek kívánják láttatni. A valóbani többség, amely Önben és az Ön által vezetett kormányban azt látja, amit a saját élete, a családja élete, a munkahelye, a környezete, az ország és az országon kívül élő nemzet szempontjából fontosnak és értékesnek gondol, emelt fővel ünnepel ma.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az út, amelyen Magyarország elindult, az európai értékek felé visszavezető út – sokan értik és csatlakoznak Önhöz, mások felülírják és megkérdőjelezik azokat az értékeket, amelyeken jelenük nyugszik – a jövőjük már nem biztos, hogy ezen értékek mentén fog szerveződni. Ez olyan kulturális, civilizációs válságot vetít előre, amit a magyar emberek pontosan érzékeltek, amikor Ön mellett döntöttek. A vajdasági magyar közösség is meghozta a maga döntését – értékelve, tisztelve az Ön által vezetett kormányok minden erőfeszítését, aminek eredményeképpen Szerbia szerves részét képező közösségként, a magyar nemzethez tartozunk, ahhoz a magyar nemzethez, amely az Ön miniszterelnöksége alatt nem leépítette, hanem megerősítette a nemzetet összefűző szálakat, nem szavakkal, hanem tettekkel bizonyította a nemzetpolitika erejét – a nemzetre alapuló politizálás olyan összetartó és pozitív energia, ami reményt és kilátást biztosít a globális uralmi renddel szemben.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A 2010-ben megkezdett munkának voltak nagyszerű, felemelő pillanatai, de voltak olyan borzalmas momentumai is, amik előre vetítették azt, hogy csakis a józanság, nyugalom, higgadtság és tapotnyi el nem mozdulás segíthet meg bennünket – ilyen volt a vajdasági magyar közösséget is közvetlenül érintő 2015-ös menekülthullám és a határkerítés kérdése is. Most, 2018. május 10-én, amikor Önt újra Magyarország miniszterelnökének választották, ahhoz kívánok erőt, egészséget és a Gondviselő kegyelmét, hogy a magyarok előtt álló úton biztos kézzel és határozott nyugalommal vezesse a kormányt, ahogyan Hamvas Béla írta egy másik korban, egy másik korról: ,,semmi lázadás, de semmit sem engedni.”

Tisztelettel köszönti:
Pásztor István

Forrás: Vajdasági Magyar Szövetség

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon