Online térben a Pető is

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának újabb kurzusa valósul meg a Vajdaságban. A központi idegrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek és fiatalok bekapcsolódhatnak a fejlesztő munkába. Egy kicsit máshogyan és más módon, mint eddig.

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, különböző csoportok számára ad lehetőséget, hogy gyakorolva, konduktor segítségével, utasításával együtt folytassuk a megkezdett foglalkozásokat, így Parkinson-kórosok, sclerosis multiplexszel élők és fiatal felnőttek is részt vehetnek rajta. A márciustól augusztusig terjedő időszakban, az egészségügyi előírások miatt, nem lehetett fizikálisan megtartani a foglalkozásokat. Több probléma is jelentkezett, határlezárás, a járvány terjedésének mértéke, a zárt térben való személyek részvételének korlátozása és sok-sok apró dolog, ami sajnos jellemzi a mindennapjainkat.

Mint ahogyan eddig is, a Magyar Nemzeti Tanács a jelentkező problémákat kihívásként éli meg. Fontos ez a hozzáállás, mert a probléma megoldása felé vezeti a résztvevőket. A közösség részéről megfogalmazódott az igény a fejlesztések folytatására, az MNT pedig mögé állt, vagyis megszervezte az online kurzust. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pedig maximálisan biztosítja a konduktív fejlesztés feltételeit.

Online térbe költözött a Pető módszer is. Alkalmazkodni kellet a helyezethez, ami a konduktorokra, akik online végzik a terápiát,  és a szervezőkre egyaránt nagy feladatot ró,  hiszen ez a személyes, fizikai  kontaktust hiánya, gyors és hatékony újratervezést indít el a zajló foglalkozás alatt.  Most a konduktornak pillanatok alatt kell átgondolnia, hogyan tud az online téren keresztül segíteni az itt lévő résztvevőknek. A  résztvevők jelentős többsége saját otthonából kapcsolódik be a kurzusba, ahol a konduktor videókamerán követi nyomon a gyakorlatok végzését. Akinek ehhez nincs meg a megfelelő technikai felszerelése, vagy más okból nem tudja megoldani az otthoni részvételt, az keddenként és csütörtökönként a zentai Kölyökkuckóban kapja meg a megfelelő technikai segítséget.

Valóban érdekes és rendhagyó a feladat. Az eddigi szervezést felülírta a járvány, több ember egy helyszínen vett részt, több helységből érkezett és egy térben végezték a személyre szabott feladatokat. Ez most változott. Valójában nincsenek fizikálisan egy tárben, de mégis együtt vannak az online térben. Halljuk egymást, látjuk egymást és ez jó.

Szinte egész Vajdaság együtt tud lenni, mert bekapcsolódik Nagybecskerek, Zombor, Szabadka, Zenta, Óbecse, Felsőhegy, Topolya, Csantavér és Temerein. Az online térnek a nagy előnye, hogy együtt tudunk lenni, gondolatainkat megoszthatjuk egymással és ezzel is segítséget tudunk nyújtani másoknak és magunknak is.

Elengedhetetlen, hogy halljuk egymást és tájékozódjunk egymás nehézségeiről. Tanulunk és tanítjuk a virtuális világ adta lehetőségeket. Mi is tanulunk és folyamatosan megújítjuk a Magyar Nemzeti Tanács programját. Ezt csak közösen, együtt akarással lehet megvalóstani, mert nincs az a probléma, melyet nem lehet megoldani, ha akarjuk. A közösségünk minőségi léte pedig mindannyiunk felelőssége.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon