Online oktatás - kihívás teljesítve

Az elmúlt két hónap alatt teljesen átalakult az életünk. Nem csak a mindennapjainkat kellett átszervezni, hanem a munkánkat, a közlekedésünket és a családi életet, hanem az oktatási területet is.

A Magyar Nemzeti Tanács szinte azonnal reagált a rendkívüli helyzetre, már a bevezetést követő napokban megszervezte a tájékoztatást, az oktatási platformok elérését. Hatalmas logisztikai munkát végzett és az ellenzék részéről sokat bírált Pedagógusportál most valóban elnyerte méltó helyét.

A rendkívüli helyzet alatt és után is  a vajdasági magyar diákok a Pannon Televízió és a Vajdasági RTV 2-es csatornáján kísérhetik figyelemmel az órákat. A televíziós távoktatásba több mint 170 általános és középiskolai tanár, tanító kapcsolódott be.

Vajdaság egész területéről kérték fel az oktatási intézményeket a távoktatásban való részvételre. Az általános iskolások számára tartott előadásokban 32 általános iskola tanárai vesznek részt, összesen 130 pedagógus. Március 18-ától kezdődtek a közvetítések, és tervek szerint május 29-ig tartanak, tehát 11 héten keresztül összesen 816 órát sugároz a televízió.  A heti órarend magyar nyelv és irodalom, matematika, földrajz, történelem, biológia, fizika és kémia tantárgyakból állt össze. Azonban a tanítási szombatokon és a vallási ünnepeinken más tantárgyak is közvetítésre kerültek. Ezeken a napokon az általános iskolások számára kézműves foglalkozás, szerb mint nem anyanyelv, képzőművészet, zeneművészet órák kerültek az órarendbe, míg a középiskolások számára angol és német nyelv, történelem és szerb mint nem anyanyelv.

A középiskolások számára a távoktatás televízión keresztül  március 23-án kezdődött, és szintén május 29-ig tart. Ebben 46 tanár vesz részt 25 oktatási intézményből, összesen 376 órát tartanak, magyar nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgyakból.

A  Magyar Nemzeti Tanács által szervezett távoktatás a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium tervei  alapján valósul meg a magyar anyanyelven tanuló diákok számára, ugyanúgy, mint a többség nyelvén tanuló diákok számára. Ki kell emelni a Magyar Nemzeti Tanács valamint az iskolák közötti kiváló kapcsolatrendszert. Az elmúlt évek alatt kiépített kommunikációs csatornák kimagaslóan működtek és ezzel olyan lehetőséget teremtett a Magyar Nemzeti Tanács, mely példaértékű. Szem előtt tartva a vajdasági magyar gyerekek érdekeit, a rendkívüli helyzet adott lehetőségeit, csillagos ötösre vizsgázott a rendszer.

A felvételek többsége  a Pannon TV stúdiójában készültek, ahol két stúdió virtuális tanteremmé alakult át, okostáblákkal felszerelve . Emellett még szükség volt más oktatási intézményekben is felvételeket készíteni időszűke miatt, és a távolság figyelembevételével. Szabadkán kívül Zentán, Adán, Óbecsén, Magyarcsernyén, Torontálvásárhelyen, Bácskossuthfalván, Horgoson is készültek felvételek. Dicséret illeti a Pannon TV munkatársait, a kamera előtt álló pedagógusokat és magukat az intézményeket is, mert nem mindennapi feladatnak kellett eleget tenni.

Becsüljük meg értékeinket, mert ebben a helyzetben megtapasztalhattuk, hogy értékes emberekkel vagyunk körbevéve, takarítók, akik fertőtlenítettek minden egyes felvétel után, akik forgattak órákon, napokon keresztül és ne feledkezzünk meg a Magyar Nemzeti Tanács munkatársairól és vezetőiről akik huszonnégy órás műszakban dolgoztak.

A nem mindennapi feladatok, nem mindennapi embereket kívántak.

S ezek az emberek itt vannak közöttünk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon