Napsugaras Ősz

Szerethető az októberi időjárás.

Október folyamán az elmúlt években az óvodákban és az iskolákban rendezvény keretén belül tisztelegtek az idősek előtt, ezt a rendezvényt hívják Napsugaras Ősznek.

Minden nemzedéknek, beleértve a miénket is, szükségük van az idősek tapasztalatára és bölcsességére, hogy azt át tudják adni, és útmutatásként meg is fogadjuk azt. A körülöttünk élő időseket ha megszólítjuk, akkor a megélt és a megtapasztalt életbölcsességgel látnak el bennünket. Élő gyűjteménye ez a mai világunknak.

Régen kijárt szinte mindegyik társadalomban az időseknek a tisztelet, a mai világban ez már nem is olyan egyértelmű. Az úgynevezett „nyugati civilizációban” már nem is biztos, hogy érték. Úgyanúgy, mint a család, a vallás és a belső kapcsolati értékek.

Amikor továbbképzést tartottunk, volt egy olyan játék, melyben értékeket lehetett licitálni. Mindenki kapott megfelelő mennyiségű és értékű valutát és licitálni kellett különböző fogalmakra. A játékban a csavar az volt, hogy a szépségre, a fiatalságra és megannyi emberi tulajdonságra lehetett licitálni, köztük az idős korra. Mondanom sem kell, hogy életre-halálra menő licit-harc alakult ki egyes fogalmak körül, mint a fiatalság, szépség... és az idős kort valahogyan senki sem akarta, senki sem licitált rá.

De mit ér bármi érték, gazdagság, kirándulás, nyaralás vagy bármi, ha nem tudjuk megélni, nem tudjuk megtapasztalni. A tapasztalat pedig éveket jelent.

A családban is nagy teher nehezül a nagyszülőkre, mert az unokát vinni kell különórákra, menni óvodába érte, vagy ebédet főzni és vigyázni rá, még a szülők be nem fejezték a munkát. Azoknak a családoknak, akik nem tudnak a nagyszülőkre támaszkodni, komoly logisztikai szervezést igényelnek a mindennapjaik, mert nem olyan egyszerű a gyerek és a munka között megtalálni az egyensúlyt. Ha van nagyszülő, a problémák fele meg van oldva.

Az időseknek a munka világában is meghatározó a tapasztalatuk, amit egyre több munkahelyen felismernek, és lehetőséget adnak arra, hogy ők tanítsák be az új kollegákat. A saját élettapasztalataikkal és az időn keresztül, amit eddig megéltek egy teljesen más, saját perspektívából látják a világot. Éppen ezért érdemes sok időt eltölteni velük, szélesíthetik a látásmódunkat!

Óvodáink, iskoláink és civil szervezeteink október folyamán tisztelegnek az idősek előtt, mert érték az időskor.

Tiszteljük a világot, amit átéltek, a történelmet, amit túléltek.

Egy élethossznyi tudás lakozik bennük.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon