Műmártír vagy csak egérutat kereső bűnös?

Nem semmi! Főleg nem hétköznapi esemény! Slobodan Miloševićnek, a kilencvenes évek Balkán-háborúi egyik fő bűnösének és konspirátorának elmaradt hágai elítélése után, a klasszikus európai jogrend kiváló kijátszásának tűnik a mártírhalálba menekülés. Mutatja Slobodan Praljak példája. Így a nacionalista tábor tovább éltetheti, az utókor pedig jogerősen el sem ítélheti a kilencvenes évek ilyen módon menekülő „hőseit/gyilkosait, végrehajtóit/parancskiadóit”, mert a vértanú, még ha álságos is, olyan ember, aki egy eszméért, hitért áldozza életét, „vérével tanúskodik hite, eszméi mellett.” Ő a tántoríthatatlan, áldozatos, önmagát feláldozó hős. Tegnap még hős, ma már mártír?!? Még akkor is, ha ítélethirdetéskor kiissza a méregfiolát?

 

Kórházba szállítása után meghalt Praljak, volt boszniai horvát tábornok, miután mérget ivott a hágai Nemzetközi Törvényszék, a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezetők perének szerda délelőtti ítélethirdetésén – erősítette meg az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai székhelyű bíróság. A horvátok Zágrábban és Boszniában is meglepődtek. A Bosznia-Hercegovinai Horvátok Nemzetgyűlése (HNS) és annak elnöksége elutasítja a Nemzetközi Törvényszék ítéletét – jelentette ki első reagálásában Dragan Čović, a boszniai államelnökség soros horvát elnöke. Arra számított, hogy felmentik a vádlottakat. A bosnyákok viszont üdvözölték az ítéletet, mert szerintük a hágai törvényszék "odaadó és szakértői munkájával" megerősítette a nemzetközi jogba vetett hitet, és részben elégtételt nyújtott az áldozatok és családtagjaik számára.

 

Most akkor a háborús bűnök feletti ítélkezés a megbékélést szolgálja? Nekem úgy tűnik, hogy ez a nagy jogászkodás, a történtek után húsz évvel, nem bizonyítja a nemzetközi jogrend hatékonyságát és erejét. És újra csak bebizonyosodik, hogy „igazság nincs, csak interpretációk”.

A nagypolitika és a nemzeti politizálás labirintusát kuszálja csak tovább az elnyújtott és lagymatag ügyintézés, alkalmat adva a régi hősök újabb hősködéseire.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek